•  
  •  
  •  

A hagyomány, amely 2013-ban kezdődött az Ady Endre Művelődési Házban, 2020 novemberében megszakadt. Hét éven át a magyar nyelv napja tiszteletére (november 13.) szervezték meg Újpest iskolásainak a szavalóversenyt, s hirdettek eredményt a létszám alakulásának függvényében 6-8 kategóriában. Volt olyan év, amikor 300-nál is többen vállalkoztak a versmondásra, de 150 főnél sosem voltak kevesebben.

Ezek a délutánok nemcsak a szavalásról, de az anyanyelv fontosságáról is szóltak, hisz az eredményhirdetést várva igényes műsorral, nyelvi játékokkal, nyelvtörők bemutatásával szórakoztatták a gyerekeket.

A világjárvány viszont megálljt parancsolt, de a szervezők az első pillanattól kezdve a megoldást keresték. Így esett a választás január 22-re, a magyar kultúra napjára. Immár második éve ennek tiszteletére írják ki a megmérettetést.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Az elképzelés bevált, hisz sok iskola tanárai értettek egyet abban, hogy érdemes így is versenyezni: a gyerekek előre rögzített versmondását értékeli majd a zsűri.

Idén az alsó tagozatosok Ku­korelly Endre vagy Varró Dániel, a felsősök Varró Dániel vagy Babits Mihály, a középiskolások Babits Mihály egy-egy versével indulhattak.

Január első hetében kellett a versenyen részt vevő tanulók versmondását pendrive-on eljuttatni az Ifjúsági Házba. Az pedig, hogy 13 iskola 249 tanulója küldött felvételt, egyértelműen bizonyítja: a gyerekek ma is szeretnek verset mondani.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A szakmai zsűri január közepén két napon át hallgatja a versenyzők szavalatait, majd 8 kategóriában hozza meg döntését.

A szavalóverseny eredményhirdetése 2022. január 21-én 18 órakor lesz, amely követhető lesz az Újpesti Kulturális Központ Facebook-oldalán.

De ne feledjük: mindenki győztes, aki versmondásával szebbé tette ezt a világot.

, , , , , , , , ,