•  
  •  
  •  

Február 7-e óta Budapest területén is vörös riasztás van érvényben, mert éjszakánként -10 fokig, vagy az alá is eshet a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy minden szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan, vagy bajba jutott emberek befogadása. A Twist Olivér Alapítvány Fóti út 4. alatt üzemelő szállóján ez ugyan nem jelent különleges helyzetet, de nem is könnyíti meg a rászorulókért folytatott munkát.

Az átmeneti szállónk évek óta folyamatos teltházzal működik, ott várólistáról lehet beköltözni, a nappali melegedőnkbe pedig jóval az átlag létszám felett, akár napi 60-70 ember is betér – mondta el érdeklődésünkre Tápi Eszter intézményvezető.

Tápi Eszter (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Az alapítvány Utcai Szociális Szolgálata ugyanakkor a közterületeket is rendszeresen járja annak érdekében, hogy azokon is segíthessen, akik a négy falon kívül próbálják túlélni az embert próbáló napokat.

Kollégáink minden hétköznap délelőtt és este 10 óra között kint vannak a kerületben, és az utcán élő, az intézményes ellátással szemben bizalmatlanabb embereket látogatják, illetve segítik meleg teával, takaróval, vagy ha szükséges, akkor ruházattal – ecsetelte az utcai szolgálat munkáját Tápi Eszter, hozzátéve, hogy az alapítvány egészének munkájához szívesen várják a lakossági felajánlásokat.

A Fóti út 4. szám alatt folyamatosan várjuk az adományokat. Ilyenkor a legnagyobb hiányunk takarókból, illetve a meleg férfi ruházatból van – árulta el az intézményvezető, aki arról is beszélt, hogy hála a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel való együttműködésüknek, naponta kapnak kiosztható ételt, viszont a meleg védőitalba való cukorral már nem ez a helyzet.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Nagyon sok teát főzünk, amihez sok cukor kell, a hatósági árszabás miatt viszont nehéz hozzájutni a kellő mennyiséghez, úgyhogy kristálycukrot is nagy szeretettel fogadunk – fogalmazott Tápi Eszter.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Az alapítványnak az is nagy segítséget jelent, ha nyitott szemmel járunk, és ha bajban lévő, utcán élő emberekkel találkozunk, akkor arról értesítjük őket. Ezt a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatán keresztül, a +36-1/338-4186-os telefonszámon tehetjük meg, akik a területileg illetékes utcai gondozószolgálatot küldik a helyszínre.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A Twist Olivér Alapítványnak emellett az anyagi hozzájárulásokra is nagy szüksége van, mivel az ő rezsiköltségeik is nagyon megnövekedtek: a decemberi gázszámlájuk például másfél millió forintra rúgott, az egy évvel korábbi 280 ezer forint után. Aki így szeretne segíteni, az személyesen, vagy az alapítvány számlaszámára (10300002-20338819-70073285) történő utalással teheti ezt meg, de hamarosan az adónk egy százalékát is felajánlhatjuk a szervezetnek.

, , , , , ,