•  
  •  
  •  

Sajtótájékoztatót tartott Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára, Újpest népjóléti alpolgármestere. Elmondta: számos jel utal arra, hogy a kormány a szakrendelőket is állami fenntartásba akarja venni. Az utóbbi időben az egészségügyi dolgozókat – mindenféle előzetes értesítés nélkül – olyan kérdőívvel keresték meg, amelyen a kérdések legnagyobb része az államosítással, a központosítással foglalkozik. Kanász-Nagy Máté szerint a kérdésekkel – amelyek a nemzeti konzultációkban szereplőkhöz hasonlóan irányítottak – csupán legitimációt akar szerezni a kormányzat ahhoz, hogy a már meglévő terveket ősszel megvalósítsa.

Nem akarjuk odaadni a szakrendelőinket, azokat meg kell tartani az önkormányzatoknál” – jelentette ki Kanász-Nagy Máté, hozzátéve, hogy ami az elmúlt 10 évben átkerült az államhoz, annak a szolgáltatásnak a minősége visszaesett, ahogy az a kórházak vagy az iskolák esetén is történt. Kanász-Nagy szerint ez a sors várna a szakrendelőkre is.

Hangsúlyozta: az önkormányzatok hozzátesznek az alulfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, az állami finanszírozás ugyanis önmagában kevés – az Európai Unión belül Magyarországon fordítanak a legkevesebbet egészségügyre GDP-arányosan. A IV. kerület például évente több mint 300 millió forintos többletet nyújt a szakrendelőnek. Ennek köszönhetően folyamatosak a fejlesztések, csökkentek a várólisták, új orvosokat hoztak a kerületbe – hangsúlyozta.

, , , , ,