„Amikor ma a kommunizmus áldozataira emlékezünk, a hazánkra is emlékezünk”

  •  
  •  
  •  

Újpest önkormányzata is fejet hajtott február 25-én a kommunista diktatúrák áldozatainak emléke előtt. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

A Mártírok úti emléktáblánál Déri Tibor emlékezett és emlékeztetett az embertelen rendszer kegyetlenségeit elszenvedőkre.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A polgármester szerint a rendszer külsőségei és az annak nevében elkövetett gaztettek csak annak a következményei, hogy „valaki kipróbálta, milyen a világmegváltó elmélet, ha emberi gyakorlattá válik”. Kifejtette továbbá, hogy

„A kommunista mindenekelőtt fél. Frusztrált, kisebbségi komplexusa van. A kommunista akkor is elnyomottnak érzi magát, amikor teljhatalma van. A kommunista számára mindenki ellenség, akinek van erkölcsi mércéje.”

Déri Tibor (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Déri Tibor hangsúlyozta:

„Nincs olyan ország, ahol a kommunizmust a nép választotta volna létformájául. Mindig, mindenhol erőszak és terror kíséri a kommunista hatalomra jutását. A kommunistának sosem célja, hogy megvalósítsa a kommunizmust. Sosem akarja a nép uralmát. Az elit elleni fellépést hazudja magáról, miközben a társadalom minden részébe befurakszik, és a félelemre építi fel a maga által megtestesített elit uralmát.”

Újpest első embere szerint többek között a „gátlástalan lopás, a nemzet javainak a kisajátítása”, a szégyentelen nepotizmus, a „sajtó feletti hatalom átvétele” és a „Nyugat szüntelen ostorozása” mind a belül rettegő kommunisták ismérvei, akiknek nem politikai, hanem csak hatalmi céljaik vannak.

Déri Tibor (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

„Amikor ma a kommunizmus áldozataira emlékezünk, a hazánkra is emlékezünk. Arra a hazára, ami a kommunisták miatt nem születhetett meg. Ránk vár a feladat, hogy az akkor elveszejtett hazát felépítsük. És ha ugyanazzal kell megküzdenünk, öltsön magára bármilyen gúnyát is, akkor megküzdünk vele. Mert mi nem vagyunk kommunisták: mi nem félünk”

– zárta emlékező gondolatait a polgármester.

Czigler László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Déri Tibor szavait emlékműsor követte, amelyben Kósa Zsolt színművész és Sárközi Anita előadását tekinthették meg a résztvevők.

Gonda Pál és Varju László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Ezt követően a politikai, közéleti és civil szervezetek helyezték el koszorúikat az emlékműnél:

  • az önkormányzat nevében Déri Tibor polgármester és Czigler László alpolgármester;
  • a Demokratikus Koalíció képviseletében Varju László országgyűlési képviselő és Gonda Pál úr, a párt újpesti szervezetének elnöke;
  • a Jobbik részéről Stefánka Zalán;
  • a Momentum nevében Batta Alexandra és Sulykos Kristóf;
  • az Újpesti Városvédő Egyesület és az Újpesti Helytörténeti Alapítvány részéről Szöllősy Marianne és Iványi János elnökök.

Déri Tibor és Kanász-Nagy Máté (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A résztvevők ezt követően a volt rendőrség Deák Ferenc utca 23. szám alatti épületéhez vonultak, ahol a Tanácsköztársaság idején kivégzett újpestiek emléktáblájánál is elhelyezték az emlékezés virágait. Itt az önkormányzat nevében Déri Tibor és Kanász-Nagy Máté alpolgármester koszorúzott.

, , , , , , , , , , , , , , ,