Az ellenzék képviselőjelöltjei szerint szükség van újpesti kórházra

  •  
  •  
  •  

Az egykori Árpád Kórház épületénél tartottak sajtótájékoztatót az ellenzék képviselőjelöltjei, amelyen a helyben elérhető, színvonalas, a betegek és a dolgozók számára egyaránt előnyös, jól működő, önkormányzati fenntartásban lévő egészségügy fontosságáról beszéltek. Hangsúlyozták, hogy az észak-pesti régiónak ismét egy színvonalas, nagy kapacitású kórházra van szüksége.

A kormányváltás a garancia

„Bárkivel beszélek Újpesten, vagy a XV. kerületben, szinte mindenki a hosszú várólistákra, a túlterhelt orvosokra, ápolókra és az omladozó kórházakra panaszkodik”

– fogalmazott Barkóczi Balázs, aki emlékeztetett, hogy „amikor 2014-ben a Fidesz bezárta az Árpád Kórházat, akkor az észak-pesti agglomeráció mintegy másfél millió lakosának az egészségügyi ellátását is rátolták a már eleve túlterhelt Honvéd Kórházra”.

Barkóczi Balázs (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Hozzátette: a kormány a stadionépítések mellett szótlanul nézte az egészségügyi dolgozók küzdelmét. Az ellenzéki képviselő-jelölt szerint a változást csak az április 3-ai kormányváltás hozhatja el Rákospalotán, Pestújhelyen, Újpalotán, Újpesten és Angyalföldön is.

„Támogatni és segíteni fogjuk a 230 aktív ágyas, új észak-pesti kórház megépítését, illetve azt, hogy a helyiek végre visszakapják a helyi egészségügy irányítását”

– mondta el Barkóczi Balázs, hozzátéve, hogy rendezni fogják az ápolók és az orvosok megbecsültségét, hogy rendeződhessen a „kínzó szakemberhiány”.

Az egykori Árpád Kórház (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Bezárások helyett fejlesztések

„Amikor tíz évvel ezelőtt az Orbán-kormány gyakorlatilag államosította az önkormányzati kórházakat és rendelőintézeteket, azt ígérte, hogy ez a központosítás a betegellátás javát fogja szolgálni”

– emlékeztetett dr. Komáromi Zoltán, aki szerint már akkor gyanús volt, hogy az ígéretekkel párhuzamosan a kabinet megsarcolta az önkormányzatokat, és „azokat a pluszpénzeket is zsebre vágta, amelyekkel az önkormányzatok a saját kórházaik működését, fejlesztését támogatták”.

Dr. Komáromi Zoltán (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A bezárt Árpád Kórházat elrettentő példának nevezte, ahol elmondása szerint jól működő, 230 ágyas aktív kórházi ellátás üzemelt, baleseti sebészettel. Azzal, hogy az utóbbi átkerült a Honvéd Kórházba – az ígéretekkel ellentétben -, mindenki csak rosszabbul járt a régióban.

Komáromi szerint ezzel párhuzamosan hiába maradtak önkormányzati kézben a szakrendelők, azokban nem lehet minden felmerülő problémát megoldani.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„A rendszernek hiányzik egy lába, amit április 3-a után az új kormány egyértelműen vissza fog adni: bezárás helyett fejleszteni fogjuk a városi kórházakat”

– ígérte az egészségügyi szakpolitikus, aki szerint jogos elvárás, hogy a lakosság a kevésbé súlyos egészségügyi panaszokra helyben, akár egynapos sebészet, akár második, vagy harmadik progresszivitási sebészeti szint keretében kaphasson minőségi, a legújabb technológiával, elegendő szakemberrel végzett és gyors ellátást.

Komáromi Zoltán hangsúlyozta: ha a helyhatóságok igénylik, akkor újra át fogják adni számukra a kórházak üzemeltetését, hogy a saját eszközeikkel is segíthessék a szakdolgozók és az orvosok megtelepedését, megélhetését.

Dr. Komáromi Zoltán (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

„Olyan egészségügyet akarunk, amelyben mind a betegek, mind a dolgozók jól érzik magukat és amely a lakosság hasznára válik. Ehhez sok pénzre van szükség, amit a látványberuházásokból csoportosíthatunk át erre a célra”

– mondta el a szakpolitikus.

Újpest önkormányzata bizonyított

„Újpesten, Angyalföldön és Rákospalotán is normális, jól működő egészségügyi szolgáltatásra van szükség, ezt várják el tőlünk az emberek”

– emelte ki Varju László.

Varju László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Újpest országgyűlési képviselője jó példaként említette a IV. kerületi szakorvosi rendelőintézetet, amelynek kifogástalan működéséért mindent megtesz a tulajdonos önkormányzat:

„2019 év végén 1124, radiológiai vizsgálatra váró beteg állt sorba az intézményben. A budapesti egészségfejlesztési programnak hála ez a helyzet mára megszűnt, korszerűbb szolgáltatást vehetnek igénybe az újpestiek, az orvosok jobb körülmények között dolgozhatnak.”

Varju László ebben is annak bizonyítékát látja, hogy ki lehet alakítani jól működő, színvonalas, a betegek számára helyben elérhető egészségügyi ellátást.

Varju László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A képviselő emlékeztetett, hogy a jövőbeli kórházzal kapcsolatban az újpesti önkormányzat Kórházat Újpestnek címmel egy megvalósíthatósági előtanulmányt készíttetett, amelyet a Déri Tibor polgármesterrel folytatott egyeztetések során a kormányzati tisztviselők nem támogattak.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Varju László a dokumentum kinyomtatott változatát átnyújtotta dr. Komáromi Zoltánnak, annak érdekében, hogy mindenki számára emlékeztetőül szolgáljon arra nézve, hogy mennyire fontos ügyről van szó.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Komáromi ígéretet tett arra, hogy a tanulmány

„nem marad papíron, hanem működő kórház lesz belőle”.

, , , , , , , , , , ,