Az újpesti órák és ékszerek mesterei

  •  
  •  
  •  

Az újpesti kis- és kézművesiparosok szakmai szervezete, az egységes Ipartestület 135 éve alakult meg. A tagság nagy száma és az ágazati sokszínűség tette szükségessé szakosztályainak megalakítását.

A szolgáltató ágazat egyik sajátos területét képviselték a nemesfémmel és órákkal foglalkozó műszerészmesterek. Egyedi szakmai problémáik megoldására hozták létre szervezetüket az órások, ékszerészek, aranyművesek 1918-ban, amely 1927-től – közel 40 taggal – az Ipartestület önálló szakosztályaként működött. Tevékenységük legfontosabb célja a nemesfémiparban uralkodó visszásságok megakadályozása, különösen a mesterek hitelét rontó házalók működésének beszüntetése, az árveréseken való visszaélések, a jogtalan vételi előny érvényesítésének kiküszöbölése volt. A testület érdekvédelmi szerepe a fényűzési forgalmi adó elleni küzdelemben és az egységes adóközösség létrehozásban nyilvánult meg elsődlegesen.

Választott vezetőik között több jelentős, országos hírű mester neve szerepel. A szakosztály díszelnöke, Nasser Manó a felvidéki Gálszécsről (ma: Sečovce, Szlovákia) költözött Újpestre testvérével, Samuval. 1872-ben alapították városunk akkori legnagyobb ékszer- és óraáruházát. Rendszeresen megfordult üzletükben Jókai Mór is. 1907-ben építették az Árpád út 42-ben lévő kétemeletes saját házukat, melynek földszintjén rendezték be üzletüket és műhelyüket. (Az épület ma is áll, bár homlokzata erősen leegyszerűsödött, de a második emeltén lévő nyitott erkély baldachin pilléreinek szecessziós motívumai még láthatók.) Kortárs reklámjuk szerint az egyedi briliáns ékszerek és a modern svájci zsebórák specialistái voltak. Munkásságuk nagyon szép működő emléke a városházán, a polgármesteri kabinetben lévő embermagasságú állóóra. Üzletüket az 1930-as évek végén az István út 13-ba költöztették. Nasser Manó 1895-től tagja volt az Ipartestület vezetőségének, és a városi képviselő-testületnek is. Családja hat tagját 1944-ben Auschwitzba deportálták. Emléküket 2012. óta botlatókő jelzi, amelyet Gunter Demning kölni képzőművész készített, s épített be az Árpádi úti járdába. Az emlékkő avatásán részt vett a New Yorkban élő Nasser István is, aki a családból egyedül élte túl a holokausztot.

Szakosztályuk elnöke 1938-ban Faludi Bernát, az UTE igazgatósági tagja volt. Alsószerdahelyen (ma: Dolna Streda, Szlovákia) született, cégét 1912-ben alapította az István út 12-ben. Az egyik társelnöki tisztet betöltő Neumann Márton Érmihályfalván (ma: Valea Lui Mihai, Románia), 1888-ban született. Ő 1909-ben nyitotta üzletét az István út – Jókai utca sarkán. A város hiteles becsüse, a Nemesfémiparosok Országos Szövetségének igazgatója, a Jószív Gyermekbarát Egyesület elnöke volt. A másik társelnök, Grünbaum Ernő műhelye a Király utca 30-ban működött.

Újpesten az Árpád utat nevezhették valaha az „aranyművesek, órások-ékszerészek utcájának” is. Tizenkét mester nyitott itt műhelyt vagy üzletet a szakosztály 40 fős tagságából.

Szakosztályuk 20 éves jubileumi tablóját Ehrenstein Márton ékszerész (műhelye a Nádor utca 1-ben volt) unokája bocsátotta a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény rendelkezésére.

Szöllősy Marianne

, ,