Beton helyett közösségi kertek Újpesten

 •  
 •  
 •  

Takaros rendben sorakozó, gondosan elkerített, palántáktól roskadozó magaságyások, kerti eszközökkel szorgoskodó, földet igazgató, locsoló és munkájuk gyümölcseit szedegető helyi közösségek. Nem megszokott látvány ez egy lakótelepi környezetben, Újpesten viszont már évek óta működnek és egyre szaporodnak a közösségi kertek, hála dr. Trippon Norbert alpolgármester kezdeményezésének és a lakók lelkesedésének.

Gyökeret eresztett a formabontó ötlet

„Még 2020-ban fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy városunkban is jó lenne létesíteni egy közösségi kertet, hogy az itt élőknek lehetőséget teremtsünk a városi kertészkedésre. Ez meg is valósult 22 magaságyással az Izzó lakótelepen”

– emlékezett vissza a kezdetekre Újpest alpolgármestere, aki azt is elárulta, hogy az Ugró Gyulai Közösségi Kert olyan népszerű lett az újpestiek körében, hogy a következő évben lehetőség nyílt a Viola utcában, egy régi, már használaton kívüli beton dühöngő helyén is létrehozni a 40 ágyással büszkélkedő Viola Közösségi Kertet.

„Ezzel – nagy örömömre – sikerült új funkciót adni a térnek”

– fogalmazott az alpolgármester.

Trippon Norbert

A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, hiszen minden ágyás gazdára talált, a projekt pedig tovább folytatódott, hiszen az újpestiek egyre nagyobb számban keresték fel mind az alpolgármestert, mind a kerteket üzemeltető Újpesti Városgondnokság Kft.-t, hogy ők is szívesen kivennék a részüket a növénytermesztésből.

A siker újabb gyümölcse

A nagy érdeklődésnek is köszönhető, hogy május első hetében megnyílhatott Újpest harmadik közösségi kertje a Bercsényi, a Lőrincz és a Lebstück Mária utcák közötti területen. A Bercsényi Közösségi Kerttel 17 U-ágyás költözhetett egy leharcolt betonplacc helyére.

A többi kerthez hasonlóan itt is található közösségi komposztáló és egy kis faház, ahol a szerszámokat és a munkához szükséges egyéb eszközöket lehet tárolni. Emellett itt is kialakítottak öntözési lehetőséget nyújtó kerticsapot, pihenésre szolgáló padokat.

Nem maguktól nőnek ki a földből

Dr. Trippon Norberttől arra is választ kaptunk, hogy azok az újpestiek, akik kedvet kaptak a városi kertészkedéshez – ahogy eddig is -, a városgondnokságnál tudnak ágyáshasználati jogra pályázni akkor, amikor új közösségi kert épül, vagy esetleg felszabadul valami oknál fogva a már meglévőkben egy-egy magaságyás.

A jelentkezéseket egy szakmai zsűri bírálja el, a városgondnokság munkatársai pedig a későbbiekben is folyamatos szakmai segítséget nyújtanak a kertészkedőknek, és a növények fejlődését is szemmel tartják.

„Elmondhatjuk, hogy már nemcsak egy trend a városi kertészkedés, hanem igazán fontos is, főleg a drasztikusan emelkedő élelmiszerárak mellett”

– emelte ki a közösségi kerthálózatban zajló ökogazdálkodás előnyeit dr. Trippon Norbert, aki arra is rámutatott, hogy:

„A közösségi kertek révén a lakosságnak lehetősége nyílik arra, hogy saját magának, költséghatékonyan termessze meg a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket.”

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy 2023 őszén a tervek szerint újabb közösségi kerttel gazdagodhat Újpest.

Az eddig megépült közösségi kertek:

 • Bercsényi Közösségi Kert
  (1042 Budapest, Bercsényi utca 9.)
 • Viola Közösségi Kert
  (1042 Budapest, a Viola utca és a Tavasz utca találkozásánál)
 • Ugró Gyula Közösségi Kert
  (1044 Budapest, Ugró Gyula sor 19.)

 

Komposztáló a Tél utcában

2022 októberében egy közösségi komposztáló is létesült Újpesten, amelynek a megvalósuláshoz vezető útját szintén dr. Trippon Norbert egyengette.

A zárt kerítéssel körbevett komposztáló teljes biztonsága felett egy térfigyelő­kamera is őrködik. A 4,5×1,5 méteres, 1,1 méter magas, három rekeszre bontott, fedett komposztálón tájékoztató táblák segítik a használókat, hogy tényleg csak olyan növényi anyagot tegyenek a ládákba, amely oda való. A közösségi komposztálót a helyi komposzttársaság felügyeli és kezeli lelkesen és rendszeresen, szükség esetén a munkájukba az Újpesti Városgondnokság Kft. is besegít.

, , , , , , , , ,