Címke: made in újpest

27
ápr

Made in Újpest: Két hónapra születtem

"Anyám még nem volt 18 éves a házasságkötéskor, s így esett, hogy amikor érettségiztem, anyám 36 esztendős volt! Az összeesküvés az újpesti városházán zajlott le, nagy ünnepségek közepette. Apám lelépett egy egyetemi előadásról, anyám pedig, aki a Váci úti csavargyárban volt gépírónő, ebédidőben, kék munkaköpenyben jelent meg az anyakönyvvezető előtt." Majláth Mikes László publicisztikája.
7
ápr

Made in Újpest: Hogyan lett apám humorista?

"1929-ben megszületett apám, Mikes György, a humorista, azért Csehszlovákiában, mert nagyapám minden nyárra hazaküldte Privigyére a szüleihez feleségét s a gyerekeket, hogy addig ő Pesten vígan élje a szalmaözvegyek életét." Majláth Mikes László tárcája.
24
márc

Made in Újpest: Szökés a jégen

"Január végén nagyapám leugrott, hogy a péknél sorban állva kenyeret vegyen. Hazafelé, hóna alatt a kenyérrel, összetalálkozott egy nagyobb fogolycsoporttal, három szovjet katona hajtotta a magyar civileket málenkij robotra, azaz kényszermunkára. Nagyapámat is bevágták az elhajtott magyarok közé. Az oroszoknak az volt a szokásuk, ha valaki megszökött, helyette egy arra járó másik civilt löktek be a sorba. Így került nagyapám is orosz fogságba." Majláth Mikes László tárcája.
26
febr

Made in Újpest: Három testvér

Apai nagyapámék 1942-ben költöztek Budapestről Újpestre. Miért? Nem egyszerű a magyarázat. Nagyapám a felvidéki Privigyéről (ma Prievidza, Szlovákia) származik. (...) A zsidótörvényeknél mindenkinek igazolnia kellett származását, s ekkor derült ki számukra, hogy csehszlovák állampolgárok. Külföldi állampolgárok pedig nem lakhattak a fővárosban, ezért költöztek a közeli Újpestre. Majláth Mikes László publicisztikája.
28
jan

Made in Újpest: Habsburg Ottó dajkája

Majláth Mikes László publicisztikája. "Apai nagyanyámék friss újpestiek voltak a családban. Csak 1942-ben jöttek Újpestre lakni, míg anyai nagyanyám 1908-ban már Újpesten született. De róluk már írtam, most következzék az apai szál."
30
dec

Made in Újpest: Szilveszteri poénpárbaj

"A szilveszternek koreográfiája van. Karácsonyról maradt töltött káposzta, sör, bor, pálinka, nóta, éjféli pezsgő, petárda, virsli mustárral és tormával, össztánc hajnalig, másnaposság az új év első napján. És persze mindenki vidám és zrikálja egymást." Majláth Mikes László publicisztikája.
3
dec

Made in Újpest: Kutyafáját! (2.0)

"Kiskutyánkat annak rendje s módja szerint beírattuk a Szúnyog-szigeten működő kutyaiskolába. Szégyen, nem szégyen, de Prücsök megbukott a suliban. Nem akarta megtanulni, hogy mellettem menjen, mellettem üljön le és más egyéb katonai vezényszóra sem hallgatott. Prücsök antimilitarista." Majláth Mikes László publicisztikája.
8
nov

Made in Újpest: Kutyafáját!

"Péntek van és egész nap zuhog az eső. Pedig nincs is tizenharmadika. Huszonhetedike van. Az időjárás elszomorít, a kutyám is prüszköl az esőkabátkája alatt. Reggel fél nyolc van, kutyaidő. Sétálunk az ebbel a Szabadság parkban. A Váci út és az Árpád út sarkán, ahol a puskás ember szobra áll. A sárga Mahart-ház előtt." Majláth Mikes László publicisztikája.
5
okt

Made in Újpest – Csak egy szál virág

Majláth Mikes László publicisztikája.