Egy jó erős fekete, remek zenével és magyar versekkel

  •  
  •  
  •  

Koncertet ad a közeljövőben a Kávészünet Zenekar. Az együttes a magyar költészet gyöngyszemeit adja elő, igényes hangszerelésben. A zenekar Újpestre is a legismertebb klasszikus és kortárs költők műveit hozza el.

Sok víz lefolyt azóta a Dunán, hogy az együttes két frontembere, Popovics György és Németh Ferenc egy kollégiumi szobában megalapították a Kávészünet Zenekart, 2005-ben. Később a Csillag születik című tehetségkutató műsorban ismerhette meg őket a nagyközönség, s azóta töretlen a sikerük. A Kávészünet Zenekarnak ugyanis sikerült megmutatnia és bebizonyítania, hogy igény van az igényes zenére, megfér egymás mellett a kultúra és a szórakoztatás. A közeljövőben pedig Újpestre érkeznek.

„Petőfi, Ady, Pilinszky és Áprily Lajos megzenésített verseit egészen biztosan előadjuk az itteni közönségünknek. Nagyon közel állnak ezek a művek a szívünkhöz. Pilinszky János: Panasz című versét is előadjuk, továbbá egy kortárs költőnő, Andrássy Réka: Lehetetlen bakancslista című műve is felcsendül a tolmácsolásunkban”

– mondta el Popovics György az Újpesti Napló kérdésére.

A dalszerző elmondta, a kezdet kezdetén semmiféle megfelelési kényszer nem vezette őket, spontán kezdtek el zenéket írni a versekre, de az is előfordult, hogy előbb volt meg a muzsika, és kerestek hozzá passzoló verset.

„A Csillag születik versenyen döbbentünk rá 2009-ben, hogy mennyire nyitottak az emberek a kultúra iránt. Úgy érezzük, ez csak fokozódott, még inkább érdeklődnek a kultúra iránt, és sokkal erősebb a kulturális jelenlét, mint akár egy évtizede.”

Az együttes a Trendhagyó Irodalomóra nevű iskolás programsorozatukon kívül klubokban, fesztiválokon játszik, sőt, olyan lemezeket is kiadtak, amelyek szándékosan a kötelező irodalmi tananyagot dolgozzák fel.

„Bár főként magyar nyelvű költők, szerzők műveit zenésítjük meg, de Mihai Eminescu, William Shakespeare és a svéd Nobel-díjas költő, Tomas Tranströmer egyik versét is felvettük a repertoárunkba.”

A Kávészünet Zenekar a közelmúltban jelentette meg a hatodik albumát, Popovics György azt figyelte meg, hogy a közönségük 0-99 éves korig változik.

„Igaz, leginkább a 20 és 40 közötti, irodalom és színház iránt elkötelezett nők alkotják a törzsgárdánkat”

– tette hozzá Popovics György.

A Kávészünet vezetője elmondta, most jelent meg a legújabb, immár a 6. lemezük, valamennyi megzenésített dalnál közreműködőkkel dolgoztak együtt.

„A Parno Graszt, a Republicból Boros Csaba, a Blahalousiana vagy Rimóczi Zsolt – kizárólag színvonalas előadókkal alkottunk munkakapcsolatot.”

– mondta el az énekes, aki nagyon várja már, hogy Újpesten is megismerjék a Kávészünetet a kicsik és a nagyok egyaránt.

, , ,