Feltörik a betont, hogy újabb közösségi kert épüljön!

  •  
  •  
  •  

A Tavasz-Nyár-Viola utcák által határolt, használaton kívüli sportpályán több mint ezer négyzetméteren bontottuk fel a betont azért, hogy ott egy impozáns közösségi kertet hozzunk létre – mondta el Trippon Norbert alpolgármester.

Mikor tavaly májusban az Izzó lakótelepen átadták a 22 magaságyású közösségi tankertet a lakótelep 22 lakójának, hogy ott – szakmai segítséggel – kertészkedjenek, vagy zöldségeket termesszenek maguknak, már sejteni lehetett, hogy ennek a projektnek nagy sikere lesz, és lett is. Így hát idén folytatódik az akció, ezúttal sokkal nagyobb területen.

“Egyre népszerűbbé vált az elmúlt években a városi kertészkedés, abszolút fejlődést mutat, s mivel én magam is szeretem, így szívügyemmé vált, hogy az újpesti önkormányzat az élére álljon, és segítse ebben az újpesti lakosokat. Így tavaly már létrehoztunk az Izzó Lakótelepen egy huszonkétágyásos Közösségi Tankertet, melynek sikerét nemcsak az elégedett lakosok, hanem az ott, bőségesen termő magaságyások is megmutatták. Ezért most egy dupla ekkora közösségi kertet hozunk létre az Újpesti lakótelepen a lakosság számára, összesen negyven darab magaságyással. Ez, és számos más zöld projektünk, mint például az idén június végére elkészülő Újpesti Levendulapark is beleilleszkedik a Zöld Újpest koncepciójába”

– nyilatkozta korábban a 24.hu-nak Trippon Norbert alpolgármester.

A Tavasz utca – Nyár utca – Viola utca által határolt elhanyagolt, gyakorlatilag használaton kívüli beton sportpályán – inkább „dühöngőn” – ezer négyzetméteren teljes mélységében feltörik a betont, feltöltik földdel a területet, és itt alakítják ki azt a bizonyos újabb Közösségi Tankertet. A negyven darab másfélszer kétméteres, ötven centiméter magas ágyásokra hamarosan lehet pályázni, melyet az Újpesti Városgondnokság ír majd ki. A negyven szerencsés nyertes már június végén birtokba veheti kis házi veteményesét.

De ezúttal ennél is több készül itt!

A területen a kertészkedést segítendő, esőbeálló is lesz, körülötte lócák, a bejárat mellett kerékpártámaszokkal. Az ágyások között kialakításra kerül három pihenőpont is, fákkal, padokkal. A locsoláshoz, öntözéshez szükséges vizet is innen lehet majd vételezni. Az emelt ágyások közötti járatokat, mulccsal fedik. Az ágyásokat művelő lakosok természetesen idén sem maradnak szakmai segítség nélkül, ebben a tankertben is lesznek majd olyan szakemberek, akik szakmai tanácsokkal segíthetik a kertművelő nyerteseket!

A kialakításra kerülő közösségi tér – ahogy a mellékelt tervrajz is mutatja – északi oldala különféle rendezvények helyszíne lehet, de gondoltak a kisgyerekekre is, kerül ide egy homokozó, napvitorlával a tűző nap ellen. Így, míg a szülők kertészkednek, a kisgyerek is vígan elvan a homokozóban. A terület keleti oldalán, a kerítés mellett gyümölcs bokrok lesznek ültetve – málna, egres, ribizli – a többi részen padig – szintén a kerítések mentén – sövények és futónövények – futólonc, akébia – nőnek.

A Zöld Újpest koncepció lépésről lépésre megvalósuló gyakorlat, mely – többek között – éppen ezekben a projektekben ölt testet, válik mindannyiunk számára látható, mondhatni kézzel fogható valósággá! – teszi hozzá Trippon Norbert alpolgármester.

, , , , , , , ,