Játékközpont nyílt az Újpesti Tanodában

  •  
  •  
  •  

Csocsó, rugós foci, Ki nevet a végén?, illetve modern játékok, mint a Tabu, a Twister és a Mistakos − ezekkel telt meg az Újpesti Tanoda, ahol megnyitotta kapuit a gyerekek és felnőttek közös hasznos időtöltését célzó Játékközpont. A megnyitón, július 9-én vasárnap a projekt koordinátora, Balog Aranka és a Tanodának otthont adó Rácz Gyöngyi Közösségi Központ elnöke, Molnár István Gábor köszöntötte az érdeklődő gyerekeket, szülőket, nagyszülőket.

A projekt kidolgozója, a holland International Child Development Initiatives (ICDI) nyolc ország civil szervezeteivel és önkormányzataival együttműködve alapított Játékközpontokat, melyek az ún. játék a befogadásért módszerrel segítik a gyerekek és a szülők, a generációk közötti párbeszédet, a képességek-, az önbizalom, és a társas-érzelmi-verbális készségek fejlesztését, és a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását. Magyarországon összesen tizenöt, Budapesten pedig három Játékközpont működik, köztük − ezentúl − egy itt, Újpesten.

Nem játszóházról van szó, ahová a szülők elviszik a gyerekeket játszani és mennek a dolgukra − hangsúlyozza Balog Aranka. Az önkéntesekből szerveződött ún. helyi akciócsoport (melynek sorait tanárok, tanítók, gyógypedagógus, védőnő is erősíti) gyerekeket és felnőtteket, szülőket, nagyszülőket, rokonokat vár, akik együtt játszhatnak és különféle foglalkozásokon vehetnek részt.

A rohanó hétköznapokban, a rengeteg teendő mellett a felnőtteknek gyakran semmi ideje nem marad rá, hogy a gyerekekkel közösen játszanak − állítja a projekt-koordinátor −, a Játékközpontban viszont lehetőséget teremtünk erre, a családok közös élményeket gyűjthetnek és hasznosan tölthetik a szabadidőt.

A felsorolt és rengeteg egyéb játék mellett a Tél utcai közösségi központban óriás-társasjáték is várja a kicsiket és a nagyokat, melyben ők maguk próbálhatnak szerencsét élő bábuként, a társasozás mellett pedig rendszeres kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, de akár egészséges ételeket is süthetnek-főzhetnek közösen. Előbbiért Tuza Mária, az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium művészettanára, a Károlyi Galéria vezetője felel, aki egyebek mellett az üvegfestés és a dekupázs technika rejtelmeibe is bevezeti a résztvevőket, Halloween és karácsony alkalmából is tematikus munkákat készíthetnek a családok.

A Játékközpontban társasjáték kölcsönzésére is lehetőség nyílik: a könyvtárhoz hasonlóan a gyerekek egy kölcsönzési lap kitöltéséért cserébe hazavihetik a nekik tetsző játékot, majd, egy-két hét múlva, ha megunták, visszahozzák és másikat vihetnek el. A kicsik így megtanulnak vigyázni a holmikra, más holmijára.

Egyvalami viszont tilos a Játékközpontban: számítógépes és mobiltelefonos játékokkal nem lehet foglalatoskodni, a program célja részben, hogy kiszakítsa a gyerekeket (és a felnőtteket) a digitális világból és megmutassa számukra a hagyományos játék élményét, varázsát.

A Játékközpont egészen decemberig várja az érdeklődőket, havi tizennégy alkalommal a gyerekeket és a felnőtteket közösen, hét alkalommal pedig kizárólag a felnőtteket, délutánonként (a foglalkozások pontos száma és beosztása az igényeknek megfelelően módosulhat a későbbiekben).

A felnőtteknek szóló foglalkozásokon az érdeklődők tematikus előadásokat hallgathatnak meg, közös beszélgetéseken vehetnek részt a szervezőkkel; szóba kerül többek között az egészséges táplálkozás, az iskola körüli kérdések, a helyi akciócsoport tagjai és a szülők közösen megbeszélik, hogyan tudnak otthon is segíteni a gyerekeknek. Lehetőség nyílik a közös gondolkodásra, ötletelésre és ennek nyomán a közös cselekvésre is.

Rudolf Dániel

, , , , , ,