•  
  •  
  •  

A kaláka népi kifejezés, jelentése „közös munka”, eredetileg közös házépítést jelentett. Ám ma nekünk egészen mást, egy teljesen sajátságos zenét és az azt előadó együttest jelenti, immár több, mint ötven éve. Az Ifjúsági Házban november 7-én találkozhatunk a zenekar tagjaival, akik Három székláb címmel tartanak előadást.

Kell-e valakinek bemutatni ezt az együttest? A Kalákát? – Jordán Tamás színész, rendező, színházigazgató mondta róluk egyszer, hogy talán nincs olyan vers vagy dolog, amit meg ne zenésítettek volna.

Amikor megalakultak – egek! 1969-ben! –, még csak az akkori kultúrpolitika három T-jéből a középsőben, a „tűrt” kategóriában kezdtek. Azóta már kétszeres Kossuth-díjasok (2000-ben és 2014-ben) és a Prima Primissima díjat is megkapták.

Igaz, az együttes összetétele néha megváltozott – a 20 évig velük játszó Huzella Péter például már önálló zenész –, de nem tudom, akad-e még hazai zenekar, együttes, amelyik ilyen irgalmatlanul hosszú ideje van a pályán.

Teljes joggal állnak a hazai együttesek élvonalában, hiszen dalaik minden korosztálynak szólnak, az egészen kis gyerekektől a felnőttekig, nem véletlen, hogy folyamatosan telt házakkal adnak koncerteket. Eddig 30 lemezen nagyjából 1300 dalt rögzítettek.

És akkor a filmzenéikről – a Magyar népmesék című, világszerte bemutatott, immár száz epizódból álló sorozatról, a Magyar mondákról és a Mesék Mátyás királyról szóló sorozatról még nem is beszéltünk.

A Kaláka a legkedveltebb gyerekdarabjaikból összeállított műsorral lép fel az Ifjúsági Házban. Felhangzanak többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna verseire írott dalok, a sokak által kedvelt lemezek, így például A pelikán, a Nálatok laknak-e állatok?, az Ukulele, Az én szívemben boldogok a tárgyak, a Bőrönd Ödön vagy éppen a Madáretető darabjai. Bemutatják érdekes hangszereiket, lehet együtt énekelni, szajkó módra verset mondani velük együtt és még közösen muzsikálni is.

Az együttes Becze Gábor, Gryllus Dániel és Radványi Balázs összeállításban lép fel.

Ha szeretnének maguknak, gyermekeiknek egy tartalmas, kellemes vasárnap délelőttöt, ki ne hagyják!

, , , ,