•  
  •  
  •  

Történeti kiállítás nyílt meg az Újpesti Polgár Centrumban február 10-én. A 100 éves Rákospalotát és a másfél száz éve alakult Istvántelket ünneplő tárlat ugyanis a 150 éves Budapestet köszöntő fővárosi rendezvénysorozat első helytörténeti rendezvénye. Amely ráadásul a két szomszédos kerület helytörténeti gyűjteményeiből állt össze. Így aztán nem véletlen, hogy a tárlat résztvevőit a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója mellett Újpest és a XV. kerület kulturális központjának vezetője fogadta. A különleges tárlat az Üdvözlet Rákospalotáról címet viseli.

Kis Emőke Hajnalka, a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteménye intézményvezetője elmondta, hogy

„1923. június 30-án lett rendezett tanácsú város Rákospalota, tehát Rákospalota települése a centenáriumát ünnepli. Rákospalotának elég gazdag múltja van, már az 1200-as évek közepe óta jegyzik. A török időszakban teljesen elnéptelenedett, de a XVIII. században egy nagyon gazdag palóc kultúra érkezik ide, a palócok pedig idehozták a saját hagyományaikat és népviseleteiket. Ennek egy részletét is bemutatjuk ezen a kiállításon. Ennek egyik jellegzetes darabja a paradicsomos kendő, hiszen a paradicsom a rákospalotaiaknak kelendő kereskedelmi cikke volt, nemcsak eladni, hanem magukon is viselni mint jellegzetes motívumot nagyon szerették a vállukon.”

Kis Emőke Hajnalka és Szöllőssy Marianne (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A kiállításon nagy hangsúlyt kap a 150 éves Istvántelek, amelyről nem mindenki tudja, hogy egykor Rákospalotához tartozott. Sokaknak az is meglepetés lehet, hogy a híres Brunovszky-vendéglő és a Vécsey utca se volt mindig Újpest része.

„A Brunovszky-vendéglőről tudjuk, hogy több mint 1000 embert vendégül tudott látni, nemcsak a belső részeken, hanem a kerthelyiségben, sőt, még az erdős részeken is. Erre épült rá, a Palotai erdő szélére az a villasor, amelyet manapság már a Vécsey utca végének nevezzük, de Rákospalota felől az eleje volt”

– mondta el Szöllőssy Marianne helytörténész. De ha a kép esetleg még most sem állt össze, nincs más hátra, mint eljönni ide a Polgár Centrumba áprilisi 1-jéig, és végignézni ezt a térképekkel is megtűzdelt izgalmas tárlatot, amely egyébként nagyon sok olyan emléket is felvonultat a két kerületből, amely most először tárul a nyilvánosság elé.

, , , , , , , , , ,