•  
  •  
  •  

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatójának, dr. Estók Jánosnak Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke március 11-én.

A neves tudós, történész, muzeológus, egyetemi tanár ezer szállal kötődik Újpesthez. A méltatás szerint jelentős agrártudományi és művelődéstörténeti kutatómunkája, valamint értékes tudományszervezői és intézményirányító tevékenysége elismeréseként kapta a díjat dr. Estók János történész, muzeológus, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Gazdasági- és Társadalomtörténeti Tanszékének főiskolai tanára.

„Bevallom, szokatlan ez a helyzet számomra, hiszen tanáremberként én inkább adni szeretek, mint kapni.”

Dr. Estók János személyiségét és munkásságát városunkban is nagy becsben tartják, hiszen 2008-ban megkapta az Újpest Díszpolgára elismerést. A kitüntetett a ’80-as években költözött a IV. kerületbe, ahol több mint 30 éven át élt és munkálkodott. 1981-ben állt először katedrára nálunk, s magyar illetve történelemtanár volt az akkori Kilián Általános iskolában. Ezek után középiskolai tanár lett Angyalföldön, s kisvártatva egy egyetemi katedra várta, ahol ma is oktat.

Dr. Estók János

De most vissza Újpestre! A polihisztor a pezsgő közösségi életből is kivette részét, örömmel kapcsolódott be a tudományról és a kultúráról folytatott diskurzusokba, s igyekezett az újpesti közművelődés és kultúra oltárán áldozni. Sokan emlékezhetnek előadásaira, március 15-én tartott beszédeire, hovatovább szervesen részt vett az Esterházy János tér megalapításában.

Fontos megemlíteni, hogy ugyancsak dr. Estók János nevéhez fűződik szerzőként és szerkesztőként az „Újpest 1907-2007, 100 éves város” című kötet, a centenáriumunk alkalmára. De olyan sikerkötetek is az ő nevéhez kötődnek, mint – a teljesség igénye nélkül – a „Nők a magyar történelemben”, az „Élet falun és városon” vagy a legutóbb megjelent „Széchenyi István gróf élete és kora”.

„Soha nem tudnék és nem is akarnék elszakadni a várostól, hiszen édesanyám, egyik gyermekem, unokatestvéreim és számos barátom is itt él.”

A tekintélyes tudós máig nagy szenvedéllyel űzi a történelmi kutatómunkát, különös tekintettel a XIX. századra és a XX. század elejére. Ez az éra Újpest történelmében és építészetében is meghatározó, gondoljunk csak azon ikonikus épületeinkre, mint a Víztorony vagy éppen a Könyves Kálmán Gimnázium, s persze vétek lenne kihagyni gyönyörű Városházánkat is.

De másik nagy szerelmét is előszeretettel űzi, hiszen – ki hinné – hogy múzeumigazgatóként maga is tárlatvezetéseket tart a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban: legutóbb érdeklődő diákoknak tartott előadást intézményében. Dr. Estók László 2014-ben lett a Magyar Mezőgazdasági Múzeum vezetője, és büszke arra, hogy az akkori mintegy hetvenezres látogatói létszám helyett jelenleg kétszázezren váltanak jegyet a múzeumban.

Dr. Estók Jánosnak mindezek mellett még arra is van energiája, hogy tudományos publikációkat adjon közre, egyebek mellett a Rubicon című folyóiratban, amelyben legutóbb a dualizmus koráról írt. Jelenleg gróf Szapáry Gyuláról készít tudományos kötetet: az arisztokrata a XIX. században számos miniszteri posztot is betöltött. A múzeumigazgató manapság a két világháború közötti mezőgazdasági helyzetet is kutatja.

Ami pedig szabad idejét illeti, dr. Estók János örömmel fedezi fel hazánk borvidékeit, s nemrégiben fényképezni is elkezdett. Gratulálunk a kitüntetéshez!

, , , ,