Könyv jelent meg a világ legidősebb olimpiai bajnokáról

  •  
  •  
  •  

A Magyar Torna Szövetség kiadásában megjelent a Keleti 100 „Mert szeretek élni…” című könyv, amely a 100. születésnapjához közeledő ötszörös olimpiai bajnok tornász, Keleti Ágnes élettörténetét dolgozza fel.

Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója az újpesti tornaszakosztály színeiben versenyzett, amikor négy olimpiai aranyat nyert Melbourne-ben, és nem oly régen a kerületünk díszpolgárává választották.

– Nem minimalista céllal ültünk neki ennek a munkának Dávid Sándorral együtt. Alapvetően egy szavakból formált emlékoszlopot szerettünk volna emelni Keleti Ágnes részére, meghajolva a tehetsége, az eredményessége előtt – mondta Dobor Dezső, a könyv társszerzője. – Úgy fogjuk fel, hogy a könyvünk palackposta a jövőnknek: így éltek itt az emberek, így élt köztük egy csoda, aki még ma is mutatja számunkra a követendő utat.

Régi sporttársak, barátok emlékeztek vissza Ági néni „tetteire” és személyiségére. Köteles Erzsébet, Tass Olga és Kárpáti György is élete utolsó interjúját adta a könyv számára, a megjelenést sajnos már nem érhették meg. Schmitt Pál olimpiai bajnok vívó, a könyv előszavának szerzője emlékeztetett arra, hogy 2004-ben, amikor bevezették a Nemzet Sportolója címet, Keleti Ágnes volt az első, akinek a neve azonnal felvetődött.

A bajnoknő tiszteletére emlékbélyeg is készült, a sorozat 100-as számú példányát Keleti Ágnes kapta. Távollétében a fia vette át az egyedi blokkot, és elmondta, édesanyja, a világ legidősebb olimpiai bajnoka jól érzi magát, valamint már nagyon várja, hogy kezébe vehesse és végre átlapozhassa a díszes kiadványt.

g

, , ,