•  
  •  
  •  

Hiánypótló kötetet mutatott be Iványi János, Európa-díjas építőmérnök és Újpest díszpolgára a Városháza dísztermében. A Volt egyszer egy város 2. része Újpest építészetét és mérnöki alkotásait dolgozza fel.

A november 9-én megtartott díszbemutatón elsőként dr. Sipos Lajos József Attila-díjas irodalomtörténész méltatta az új kötetet. A Babits Mihály életmű avatott kutatója zseniálisnak tartja az új könyvet. „Egyszerre építészet, várostörténet, lakosság- és kultúrtörténet, ráadásul szórakoztató irodalom. Olyan újpesti személyiségekkel találkozhattam a könyvben, akik sajnos már nem lehetnek köztünk, viszont nagyon hiányoznak a város életéből.”

fotó: Várai Mihály

Mártonffy István, Újpest főépítésze azt mondta, számára is tartogatott újdonságokat a kötet. „Hihetetlenül alapos kutatómunkát végzett Iványi János. Régi terveket, újságokat, interjúkat tudott elővenni, s ezek felhasználásával alkotta meg a könyvet.”

A szerző, Iványi János Európa-díjas építőmérnök, Újpest díszpolgára ismertette, hogy a könyv első része 2009-ben jelent meg, a mostani újabb 14 dokumentumot-fejezetet tartalmaz, amelyek az eltelt idő során a Helytörténeti Értesítőben jelentek meg.

Aki tehát kedvet kapott ahhoz, hogy részletesen megismerje Újpest történetét, Iványi János könyvéből betekintést nyerhet egyebek mellett a mostani SZTK, azaz a korábbi könyvtár történetébe. Megtudhatja, hogyan épült az egykori Phöbus, a mostani Újpesti Erőmű.  Megismerhetőek Újpest mecénásai, kiderülnek a századelőn épült templomok és a temető történetei, és az is kiderül, hogyan vált Újpest megyei jogú városból Budapest IV. kerülete.

BJ

, , ,