Közterületet nevezhetnek el Babits Mihályról Újpesten

  •  
  •  
  •  

A 140 éve született Babits Mihály nevét viselheti ezentúl a Könyves Kálmán Gimnázium melletti utcaszakasz. Többek között erről is döntött a kerület vezetése a képviselő-testület március 30-ai ülésén.

Alpolgármesteri tájékoztató

„Ahogy azt a hétvégén újságírói kérdésre megerősítettem, több hónappal ezelőtt egy közúti ellenőrzés során a jogosítványomat bevonták. Hangsúlyozom, hogy ez a szabadidőmben, egy hétvégi napon történt, egy születésnapi köszöntést követően, amikor egy hibás döntést hoztam”

– fogalmazott napirend előtti felszólalásában Bedő Kata alpolgármester.

Bedő Kata

Hozzátette:

„Az erkölcsi és a büntetéssel járó anyagi felelősséget természetesen vállalom. Közfeladataim ellátását ez semmilyen szinten nem befolyásolta, a munkámat ugyanúgy ellátom, mint azelőtt. Nagyon sajnálom a történteket és mindenkit biztosíthatok, hogy tanultam a hibámból.”

A történtek további részleteiről azonban nem nyilatkozott, mivel folyamatban lévő eljárásról van szó, ezért az ügyet a maga részéről lezártnak tekinti, a munkáját pedig továbbra is folytatni fogja.

Trippon Norbert alpolgármester válaszában megerősítette, hogy az említett eset Bedő Katát semmilyen módon nem akadályozza a közfeladatainak ellátásában, munkáját továbbra is „magas színvonalon és közmegelégedéssel végzi”, ezért a városvezetés belé vetett bizalma továbbra is töretlen.

Trippon Norbert

Déri Tibor polgármester szintén megerősítette, hogy az alpolgármester kiemelkedő színvonalon végzi a munkáját, amiért köszönetet is mondott.

Közterületet neveznek el a híres költőről

A képviselő-testület az Újpesti Helytörténeti Alapítvány kezdeményezésére a Fővárosi Közgyűléshez fordul annak érdekében, hogy Babits Mihály közre kereszteljék át a Könyves Kálmán Gimnázium bal oldalán található, a Mártírok útja és az István út által határolt utcaszakaszt.

Babits Mihály

Bedő Kata alpolgármester beadványában többek között Babitsnak az újpesti tanintézményben folytatott tanári tevékenységével, illetve azzal indokolta a lépést, hogy a város megjelenik a költőfejedelem Kártyavár című, 1923-as regényében. A magyar irodalom kiemelkedő alakja ezzel szerinte mindenképp méltóvá vált arra, hogy nevét ilyen formában őrizze meg a hálás utókor.

Megújul egy jeles síremlék

A képviselők arról is döntöttek – szintén a helytörténeti alapítvány, illetve a városvédők javaslatára, Bedő Kata előterjesztése nyomán –, hogy felújíttassák a város egykori polgármesterének, dr. báró semsei Semsey Aladárnak a Megyeri temetőben található, elhanyagolt állapotban lévő síremlékét.

Semsey Aladár

Az Újpestet 1922 és 1938 között vezető városatya hivatali ideje alatt élte virágkorát a település. Ekkor kezdődött az az ipari, gazdasági, kereskedelmi és kulturális fellendülés, amely 1929-re méltóvá tette Újpestet a megyei jogú városi cím elnyerésére.

Újpest Kapuja

A testület jóváhagyta emellett a Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program (VEKOP) keretében megvalósuló Újpest Kapuja projekt szerződésmódosítását is. Ezzel eldőlt, hogy az Újpest-Városkapu mellé tervezett új közpark építési munkálatait 2023. szeptember 30-án kell majd befejezni.

, , , , , , , , , ,