Így ünnepelték a magyar költészet napját az UPódiumban

  •  
  •  
  •  

Kepes András, Gubik Petra, Juhász Anna, Tempfli Erik és József Attila. Működött a kémia a művészek között a magyar költészet napján, április 11-én, hiszen egy feledhetetlen estét köszönhetnek nekik az UPódium vendégei. Ezen az estén, az UPódium második születésnapján ki és mi más lehetett a közös nevező az előadók között, mint József Attila és a versek.

Kifejezetten formabontóra sikerült az est kezdete, hiszen nemcsak Gubik Petra, hanem Juhász Anna és Kepes András is dalra fakadt: közösen énekelték el József Attila Tiszta szívvel című versének megzenésített változatát. Újpest irodalmi szalonja történelmet írt, hiszen sem Kepes András, sem Juhász Anna nem énekelt még a publikum előtt.

fotó: Várai Mihály

Az is kiderült, hogy most először kapcsolódott egymáshoz az író-újságíró és a színésznő, amely egy majd kétórás, fesztelen és humorral átszőtt hangulatú beszélgetésre sikeredett. Természetesen József Attila volt az est vezérmotívuma, számos verset és megzenésített verset is megidéztek tőle. Kepes András egyik nagy kedvence a tragikus sorsú zseni, Gubik Petra még kislányként szavalóversenyeken adott elő József Attila verseket. Juhász Anna édesapja, Juhász Ferenc költő pedig programverset írt példaképéhez, lánya fel is olvasta a József Attila sírja című megrendítő művet.

A művészek sokat moralizáltak azon, mi az érzelem és mi az értelem szerepe az életünkben, s van-e létjogosultsága az érzelmi döntésnek. A dilemma azért vált fontossá Kepes András számára, mert erről a témáról írja a következő könyvét. Ám ezen az estén a legújabb alkotásából, a Két macska voltam című regényből is ízelítőt kaphattak a nézők. Gubik Petra pedig a saját megzenésített verseit is megmutatta a közönségnek. A beszélgetést Kepes András zárta, aki egy spanyol verset adott elő, majd türelmesen dedikálta a kígyózó soroknak a legújabb kötetét.

Az UPódium kétéves születésnapján még sok ilyen élményt kívánunk magunknak, és ne feledjük, az UPódium előadásai is ingyenesek, a kerületben élők pedig továbbra is előnyt élveznek a regisztrációkor.

BJ

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

, , , , , , , ,