Már látszódnak az idei közterületi fejlesztések körvonalai

  •  
  •  
  •  

„A terveinknek megfelelően 2022-ben kerül sor a Szent István téren új közpark kialakítására, a Szilas Multisport Bázis létrehozására fogadóépületekkel és újabb kültéri edzőeszközökkel, az ún. Pácoló-Intarzia köz felújítására, valamint uniós támogatással egy egyhektáros új park létrehozására is Újpest-Városkapunál.” – tudtuk meg Dr. Trippon Norbert alpolgármestertől.

A tavalyi parkfelújítások után, mint a Béke és a Kordován tér, valamint az újak kialakítása, mint a Sándor István park és a József Attila utcai park és játszótér után újabb közterület-fejlesztések következnek majd.

„Zöld Főtér” a Szent István téren, mediterrán életérzés Káposztásmegyeren. A tervek szerint idén valósul meg a Szent István téren található, jelenlegi murvás területen, hozzávetőlegesen 9000 négyzetméteren a “Zöld Főtér” is, azaz egy vadonatúj közösségi park mintegy 120 fával, cserjékkel, évelőkkel és díszfűvel. A parkban a kényelmet sétányok, támlás padok, lócák, ülőkockák fogják szolgálni, de lesznek piknikasztalok és ivókút is. Az elképzelések szerint a későbbiekben lesz lehetőség a park további funkciókkal (pl.: játszótér, sportpálya) való bővítésére is.

Még tavaly indult el, de idén fejeződik be az ún. Pácoló-Intarzia köz felújítása, mely régóta váratott magára. A projekt keretében a magyar éghajlati viszonyokhoz, a környező négyemeletes panelházakhoz városképileg is igazodva, egy kis mediterrán hangulatot igyekszik az önkormányzat megvalósítani a téren, továbbá az út- és parkolóépítésekkel rendeződik a környék kaotikus parkolási helyzete is.

Jön a Szilas Multiport Bázis a Szilas-patak mentén! Ebben az évben a Szilas Multisport Bázis kialakítására is sor kerül, ahol nemcsak új kültéri fitneszeszközök kerülnek kihelyezésre, de lesz hely például jógázásra is. A kényelmet 24 biciklitároló, ivókút, valamint a fogadóépületben található WC-k és öltözők szolgálják majd. De a zöldítés itt sem marad el: 430 négyzetméteren cserjéket és évelőket is ültetnek.

Egyhektáros új park Újpest-Városkapunál a VEKOP-pályázat keretében. A jelenlegi bontási terület helyén, az Aradi-Temesvári utcák által határolt mintegy egyhektáros területen uniós forrásból 2022-ben park épül sétányokkal, pihenőpadokkal, piknikasztalokkal és egy kisebb játszótérrel. (Ugyanennek a pályázatnak a keretében a Károlyi utcában kialakított 29 önkormányzati bérlakásház már lényegében elkészült, jelenleg a műszaki átadás-átvétel zajlik. A beruházás elkészültét követően a lakók beköltöztetése már a szociális ágazat feladata lesz. Szintén hamarosan befejeződik a 39 önkormányzati bérlakás felújítása és az Aradi 4. szám alatti közösségi helyiség kialakítása is.)

„Terveink szerint befejezzük a mozgásterápiás centrumot a Szakorvosi Rendelőben, lesznek még kerékpáros fejlesztések, folytatjuk intézményeink felújítását és a sikeres, zöld projektjeinket is. Így folytatódik a díjnyertes Vadvirágos Újpest program, újabb intézmények kaphatnak beltéri zöldfalat, egy újabb közösségi tankert létesülhet, és a jövőben is tömegesen ültetjük majd a fákat”

– tette hozzá Trippon Norbert alpolgármester. Hogy mire mennyi jut, az majd a 2022-es költségvetés számaitól függ, melyet várhatóan idén februárban tárgyal a képviselő-testület.

, , , ,