•  
  •  
  •  

Jól indult, rosszul folytatódott, majd hatalmas csalódással zárult a 235. derbi a Groupama Arénában április 24-én. A csapat az eredménytől függetlenül is büszke lehet magára, de az is látszik, hogy a csapatépítésben még bőven van tennivaló.

A mérkőzés előtt még zuhogó eső várta a csapatokat és a szurkolókat Ferencvárosban, a kezdőrúgásra viszont csodás tavaszi napsütés tört elő a ronda felhők mögül. A két szurkolótábornak meg is hozta a kedvét a jó hangulathoz – nem mintha bármikor ösztönözni kellene őket arra, hogy a derbin részt vegyenek, valószínűleg tundrai hóviharban is kint lett volna húszezer ember.

Az izgalom is nagy volt: a fradisták nagyon szerették volna látni, hogy éppen a lilák ellen szerezze meg csapatuk a harmincharmadik bajnoki címet, az újpesti szurkolók pedig abban bíztak, hogy az elmúlt hónapok hatalmas formajavulása kitart annyira, hogy az ősi ellenfelet idegenben kapják el végre.

A meccs tétjét bizony érezték a játékosok is, és bár a szakértők előzetesen fanyalogtak kissé, az Újpest egyáltalán nem feltartott kézzel ment ki a pályára. Jelezte mindezt az is, hogy rögtön a hatodik percben fel is vágták a zöldek Giorgi Beridzét a tizenhatoson belül, a teljes joggal megítélt tizenegyest pedig a grúz gólvágó Budu Zivzivadze értékesítette, ezzel nagy meglepetésre korán vezetett az Újpest – és nemsokára kiderült, hogy sajnos túl korán.

Szűk negyedórával később ugyanis egy hatalmas és súlyos védelmi kihagyást követően Tokmac használt ki egy ordító ziccert, így beindulhattak a zöld görögtüzek. Az Újpestet sajnos meg is nyomta a nagy teher és maga az egyenlítő gól is, a támadások innentől rendre elhaltak, sajnos a Pakson látott jelenetek ismétlődtek meg. A Fradi pedig köszönte szépen a lehetőséget, és a 39. percben Vécsei Bálint fordította meg a meccset – egy újabb védelmi agyfagyás következtében.

Gól a második félidőben ugyan már nem született, mégis történt olyan dolog, amiről hosszú hetekig fog beszélni, aki látta a mérkőzést. Mivel a fradisták egy ostoba szabálytalanság következtében emberhátrányba kerültek a meccs végén, a hosszabbításban a lilák még egyszer megrázták magukat, és Croizet révén ki is egyenlítettek a ráadás ötödik percében – azonban a VAR, illetve a kezezésről szóló szabály elégtelen alkalmazása miatt ez a gól nem volt érvényes. Ki lehet mondani: súlyosat hibáztak a játékvezetők, ami egy pontba került.

Immár hét esztendeje nem tudjuk legyőzni a Ferencvárost, akik ezzel a 2-1-es győzelemmel egyébként be is biztosították a 33. bajnoki címet, zsinórban a negyediket. Kár, hogy egy ilyen meccsen.

(Fotók: MTI / Illyés Tibor)

, , ,