•  
  •  
  •  

Újpest vezetése nem rendeli el a kötelező oltást az önkormányzati intéz­ményekben, illetve a város gazdasági társaságainál és hivatalaiban. Ameddig nincs átfogó szabályozás addig a maszkhasználatot viszont előírják az ügyfélterekben.

Az önkormányzat ügyfélfogadó tereiben előírják a maszkhasználatot, mondta lapunknak Déri Tibor. A polgármester ezt az egyre romló járványadatokkal magyarázza.

A város egyéb intézményeinél, gazdasági társaságainál is születhetnek ilyen döntések, akár a munkavállalókra vonatkozóan is, de a városvezetés ezt az adott vezetők döntésére bízza.

“Általános érvényű szabályozást nem fogalmaztunk meg, mert az intézményvezetők tudják a legjobban, hogy a napi gyakorlatban hogyan oldható meg a kivitelezés”

– fogalmazott Déri Tibor.

Lehetségesen kötelező

A kormány legújabb járványintézkedéseit megtárgyalta a városi operatív törzs is. Itt felmerült az oltások kötelezővé tétele. A városvezető szerint ugyanakkor sem megfelelő adatok nem állnak rendelkezésre – mert azokat a kormány sem területi, sem egyéb más bontásban nem közli –, sem a foglalkozáscsoportokra vonatkozó kockázati besorolások nem ismertek.

“Ezek az információk a kormány birtokában vannak, és úgy tűnik, ott is maradnak, mert nem tudjuk annyiszor kérni, hogy elérhetővé tegyék őket”

– mondta Déri Tibor.

Déri Tibor

Ezért az a döntés született, hogy egy járványügyi szakértelmet követelő döntést nem lehet olyan vezetőkre kényszeríteni, akik más szakterületen jártasak.

Beláthatatlan következmények

Ha egy munkaadó elrendeli az alkalmazottak körében a kötelező oltást, az munkaerő-vándorláshoz vezethet. Az a dolgozó ugyanis, aki nem akarja beoltatni magát, veheti a kalapját és átmehet egy olyan céghez, ahol ez nem követelmény.

Különösen élessé válhat a helyzet az egyébként is tízezres munkaerőhiánnyal küzdő nevelési-oktatási ágazatban: ha valaki, aki állami iskolában tanít, nem kéri a vakcinát, akkor átmehet egy egyházi vagy alapítványi intézménybe, ahol tárt karokkal fogják várni így is. Ugyanez történne akkor is, ha az önkormányzati óvodákban vagy bölcsődékben írnák elő a vakcinálást.

Könnyen elképzelhető az is, hogy mi történik, ha egy néhány fős vállalkozás kötelezi oltásra a beosztottakat. Egy ilyen kis cégnek a végét jelenti, ha akár csak egy vagy két munkatárs azért áll fel, mert nem akarja beadatni magának a vakcinát.

A munkaadói és munkavállalói oldal számos képviselője szerint a fentiek miatt csak látszatintézkedés, hogy a foglalkoztatók dönthetnek az oltások elrendeléséről. Egyöntetű vélemény, hogy a munkaerőpiaci krízist az előzné meg, ha országosan és központilag döntenének a kötelező oltásokról, hiszen így a dolgozók minden munkahelyen ugyanolyan feltételekkel szembesülnének.

, , , , , , , , , , ,