„Mondjuk ki: Trianon igazságtalan volt”

  •  
  •  
  •  

Ahogy bennünket, egyéni embereket érhetnek az életben különféle tragédiák, traumák úgy az egyes népeket is érhetnek, érnek, és bennünket is értek tragédiák, traumák – fogalmazott június 2-án Trippon Norbert alpolgármester az újpesti önkormányzat Trianon-megemlékezésén. A Szent István téren, a Fájdalmas anya szobra előtt megtartott rendezvényen a városvezetés az idén 103 évvel ezelőtt aláírt diktátum gyászos következményei előtt hajtott fejet.

„Az egyéni embernek sem szabad elfojtania és tabusítania ezeket a traumákat, mert akkor lassan ölő méreggé, pszichikai tumorrá válhatnak. Ez épp így igaz a nemzetek esetében is”

– fogalmazott Trippon Norbert, aki szerint ezért az 1920-as trianoni béke, illetve az 1947-ben a helyébe lépő párizsi békeszerződés következményeit csak megemlékezéssel, őszinte kibeszélésével lehet feldolgozni. Hangsúlyozta: büszke arra, hogy 2010 óta – amikor a Fájdalmas anya szobra visszakerülhetett a főtérre – az újpestiek pártállástól és világnézettől függetlenül minden évben közösen emlékeznek a trianoni tragédiára.

Trippon Norbert

„Mondjuk ki: Trianon igazságtalan volt”

– szögezte le az alpolgármester. Kiemelte: vannak, akik szerint a diktátum azért volt igazságtalan, mert azzal a történelmi Magyarország organikus egységét darabolták szét. Szerinte ezt az álláspontot képviselte a békedelegációt vezető gróf Apponyi Albert is, aki a wilsoni elvekre hivatkozva azzal érvelt Franciaországban, hogy egyetlen népet, vagy népcsoportot sem szabad a megkérdezése nélkül idegen állam fennhatósága alá helyezni.

„Vannak, akik szerint azért igazságtalan Trianon, mert a határokat egy tollvonással úgy húzták meg, hogy elszakították tőlünk azokat a magyarokat is, akik egyértelmű többségben, tömbmagyarságként éltek, élnek a határ túlsó felén”

– tette hozzá Trippon Norbert, aki arra is emlékeztetett, hogy a szerződésnek hiába voltak kisebbségi jogi klauzulái, azok „nem sokat értek”. Hozzátette: Trianon nemcsak területek, ipar és természeti kincsek elvesztéséről, hanem több mint hárommillió magyar, emberek, családok tragédiájáról szól, akiket szétszakítottak az új határok. Emellett arról a 350-400 ezer menekültre is emlékeztetett, akik hosszú hónapokon, éveken keresztül voltak kénytelenek nincstelenül barakkokban, vagonokban vagy rokonoknál nyomorogni.

„A határokon túl maradtak számára cudar sors jutott: Bethlen István miniszterelnök egyik beszédében úgy fogalmazott, hogy valóságos irtóháború folyt a magyar kisebbségek ellen, birtokaikat, vagyonukat elkobozták és a magyar kultúra megsemmisítésére törekedtek”

– mondta a városatya, aki felidézte, hogy ez a gyakorlat a kommunizmus évei alatt is folytatódott a szomszédos államok többségében. Példaként az erdélyi falurombolásokat és betelepítéseket említette. Hozzátette, hogy a rendszerváltás időszaka némi változást hozott a közép-európai térségben, és az Európai Unióba való törekvés, majd belépés a korábbiakhoz képest előrébb vitte az elszakított magyarság helyzetét.

„Kész csoda, hogy a határon túl rekedtek egy évszázad múltán is megmaradtak magyarnak, és nagyon büszkék lehetünk azokra, akik a szomszéd államok megkerülhetetlen tényezői, befolyásos szereplői lettek”

– fogalmazott az alpolgármester, utalva a határon túli magyar politikai és közéleti szervezetek és képviselők fontos szerepére és eredményeire. Hangsúlyozta:

„A mindenkori kormány, amely igényt formál arra a jelzőre, hogy »magyar«, mindenkori kötelessége támogatni a határon túli magyarokat, hogy megmaradjanak kisebbségi jogaik teljességében.”

Trippon Norbert

Trippon Norbert arra is felhívta a figyelmet, hogy:

„Amikor a világban tektonikus erejű változások zajlanak, akkor Közép-Európában könnyen felcsaphat a nacionalizmus lángja. Ezért a mindenkori magyar kormánynak őrködnie kell a határon túli magyarság sorsa felett, minden szomszédos államtól elvárva, hogy biztosítsa megmaradásukat és nyugodt, teljes életüket.”

Az alpolgármester fontos feladatnak nevezte, hogy itthon is tudatosítsuk mindenkiben: a határon túli magyarok nem idegenek, egy nép és egy nemzet vagyunk.

Deák Fruzsina és Szűts István

Ezt követően a résztvevők egy prózai részletet, illetve a Kormorán együttes Volt apám, volt anyám című dalát hallgathatták meg Deák Fruzsina színművésznő előadásában és Szűts István zenei kíséretével.

A Bem Táncegyüttes műsora után az önkormányzat nevében Bedő Kata és Trippon Norbert alpolgármesterek helyezték el az emlékezés virágait a Fájdalmas anya szobránál és a székely kapun.

Bedő Kata és Trippon Norbert

Koszorúzott továbbá az LMP képviseletében Kanász-Nagy Máté országgyűlési képviselő, Perneczky László alpolgármester és Maholányi Zsolt önkormányzati képviselő; a Demokratikus Koalíció részéről dr. Gonda Pál alapszervezeti elnök, Borsányi Katalin és Pudleiner Kálmán; a Jobbik képviseletében Illyés Zoltán és Stefánka Zalán; a Momentum részéről pedig Sulykos Kristóf.

Koszorút helyezett el a Városvédő Egyesület elnöke, Szőllősi Marianne, Iványi János az Újpesti Helytörténeti Alapítvány elnöke, valamint az Újpesti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, Dócs Gábor.

, , , ,