Címke: Trianon

2
jún

Trianon 102: „Minden mérce szerint égbekiáltó gazság”

Trianon 102. évfordulójára emlékezett az újpesti önkormányzat a Szent István téren.
4
jún

Körkép – A trianoni békeszerződés 101. évfordulójára emlékezett Újpest önkormányzata (videó)

A trianoni békeszerződés 101. évfordulójára emlékezett Újpest önkormányzata június 4-én a főtéren, a magyarság sorstragédiájának emléket állító Fájdalmas anya szobra előtt.
26
aug

ÚKTV – Körkép – Az önkormányzat trianoni megemlékezése

Lesz újra közös otthonunk egy szabad és egységesebb európai hazában – hangsúlyozta Trippon Norbert alpolgármester az önkormányzat trianoni megemlékezés-sorozatának újabb rendezvényén az Anyai fájdalom szobránál Újpest főterén, ahol a kerület vezetői és képviselői mellett ott volt Varju László és Hajdu László honatya is.
25
aug

„Igenis lesz újra közös otthonunk egy szabad és egységesebb európai hazában”

Megtartották a Trianon-megemlékezés-sorozat második rendezvényét.
14
aug

Emlékezzünk együtt a trianoni békediktátumra!

Az újpesti önkormányzat trianoni megemlékezés-sorozatának következő eseményére augusztus 24-én kerül sor.
5
jún

Helyi Érték – Trianon Újpest történelmében

Száz évvel ezelőtt odalett az ezeréves ország, viszont megszületett az etnikailag egységes nemzetállam. Trianon nélkül nem érthető meg a mai Magyarország sem, kérdés, hogy Trianont értjük-e, értik-e. Gábriel Tibor történésszel, a Budapesti Honismereti Társaság titkárával beszélgetünk.
4
jún

“Tanúságot kell tennünk az összetartozásról” – felavatták Újpest székelykapuját

A nemzeti összetartozás napján tartott rendezvényen Déri Tibor polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, az Erdélyből érkezett alkotás előtti nemzeti színű szalagot pedig Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselővel és Kanász-Nagy Máté alpolgármesterrel közösen vágták át.
4
jún

ÚKTV – Körkép – Felavatták a székelykaput Újpesten

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján avatták fel Újpest főterén azt a székelykaput, amelyet a kerület erdélyi testvértelepülésétől kapott. A megemlékezés résztvevőit Déri Tibor polgármester köszöntötte, majd felolvasták azt a levelet, amelyet Csíkszentgyörgy járványhelyzet miatt otthon maradni kényszerült első embere, György József írt az újpestieknek. A nemzeti összetartozást jelképező kaput Horváth István, az Egek királynéja templom plébánosa szentelte fel, a nemzeti színű szalag átvágása után a politikai pártok, civil szervezetek tették le a megemlékezés virágait, és a résztvevők elénekelték a Székely himnuszt.
4
jún

Ingyenes filmek a Trianon-emléknapon

A korszakban játszódó filmeket, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradót lehet megnézzni a Távmoziban.
4
jún

Trianon 100 – Az egyik legnagyobb magyar tragédia és Újpest

Hogyan viszonyult a békeszerződéshez a kerület az elmúlt évszázadban?