A trianoni békeszerződés 104. évfordulójára emlékezett az önkormányzat

  •  
  •  
  •  

Június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának 104. évfordulóján a hagyományokhoz híven a Fájdalmas anya szobránál tartott megemlékezést Újpest Önkormányzata.

A megemlékezésen a városvezetés az első világháborút lezáró, a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban aláírt békediktátum Magyarország számára gyászos következményei előtt hajtott fejet. Az önkormányzat nevében Czigler László alpolgármester mondott beszédet, melyben úgy fogalmazott: „Ezen a napon 104 évvel ezelőtt nem csak a földjeinket és a városainkat veszítettük el, hanem egy darabot a lelkünkből is. Azóta ez a nap nem csak a veszteségekről és a fájdalomról szól, hanem az összetartozásról, a kitartásról és a reményről. (…) Jól tudjuk, hogy nem csak közös múltunk van, hanem közös sorsunk, közös életünk, közös munkánk, közös küzdelmünk. Egy évszázad ékes bizonyíték arra, hogy a nemzethez tartozás erősebb kötelék mint az államhoz tartozás.”

fotó: Várai Mihály

A beszédet követően Bedőcs Imre és Sztrebka Erika énekesek adták elő a Szkíta együttes Trianon és a Kormorán Régi óra című dalát, majd Stanka Jázmin, az Újpesti Babits Mihály Gimnázium nyolcadik osztályos tanulója szavalta el Wass Albert Hontalanság hitvallása című versét. Ezt követte a Suholó Pacsirták gyermek-énekcsoport (név szerint Losonci Luca, Molnár Boglárka, Molnár Lili és Varga Viktória Bianka) előadása, akiket Ráczkyné Tárnoki Beatrix népi énekes, énektanár kísért kobzán. A gyerekek tolmácsolásában a Hazám, hazám, csendes hazám című moldvai népdalt hallhatta a közönség. Végül a Suholó Néptánccsoport táncosai következtek, akik a Mezőségi táncok formációt adták elő.

fotó: Várai Mihály

Az esemény végén a résztvevők megkoszorúzták Kocsis András Trianon-szobrát, a Fájdalmas anyát. Az emlékezés virágait elhelyezte:

  • Újpest Önkormányzatának nevében Déri Tibor polgármester és dr. Trippon Norbert alpolgármester
  • a Jobbik képviseletében Czigler László alpolgármester és Illyés Zoltán
  • az LMP − Magyarország Zöld Pártja képviseletében Perneczky László alpolgármester
  • az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke, Szöllősy Marianne
  • az Újpesti Helytörténeti Alapítvány elnöke, Iványi János

Legvégül az önkormányzat nevében megkoszorúzták az Egek Királynéja templom mellett található székelykaput is, melyet Újpest a trianoni békeszerződés századik évfordulóján kapott ajándéka erdélyi testvértelepülésünktől, Csíkszentgyörgytől.

RD

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

, , , ,