Nyárindító Plusz: A bölcsődék, az óvodák és a szociális intézmények dolgozói is megkapták a juttatást

  •  
  •  
  •  

A járvány okozta nehézségek ellenére is megkapták a Nyárindító Plusz jutalmat a szociális intézmények, bölcsődék, óvodák dolgozói, akiknek a nyara munkával folytatódik, hiszen az intézmények Újpesten sem állnak le.

Nem tudta legyűrni a koronavírus az újpesti önkormányzat Nyárindító Plusz Programját. Bár a nadrágszíjat a járvány okozta kiadások, bevételkiesések és megszorító intézkedések miatt összébb kell húzni,

  • a szociális intézményekben,
  • bölcsődékben és
  • óvodákban dolgozók megkapták azt a plusz pénzt, amely majdnem ezer, kerületi család életét könnyítheti meg egy kicsivel.

Trippon Norbert alpolgármester már a legutóbbi testületi ülésen beszámolt arról, hogy:

“538 óvodai dolgozó, 172-en a szociális intézményben, illetve, ha jól emlékszem, 259-en a bölcsődékben kapnak Nyárindító Plusz jutalmat, igények szerint SZÉP-kártyára, vagy rendes bérfizetésként. Átlagosan 87 ezer forintot.”

Ugyan a juttatás az eredeti szándéktól eltérően most valószínűleg nem a dolgozók szabadidős tevékenységeit támogatja, így is nagy segítséget jelent. Hiszen idén a koronavírus-járvány miatt az intézmények egész nyáron nyitva tartanak majd, ami az ottani alkalmazottakra külön terheket ró.

Farkas Anikó, a Homoktövis bölcsőde vezetője az Újpest Médiának nyilatkozva elmondta:

“Most már a gyermeklétszámunk igencsak telítődött. Van, aki nyilván otthon van már nyári szüneten, nagymamánál, de azért bizony elég sok gyerek bent tartózkodik a bölcsődékben, az ő ellátásuknak ugyanolyan magas színvonalúnak kell lenni, mint amit a szülők megszoktak tőlünk, és amit magunktól elvárunk, ennek érdekében a dolgozók szinte egész nyáron jelen vannak.”

Farkas Anikó

Hozzátette: a jutalomnak lesz helye, és ha komoly számolgatásokkal is, de azért a dolgozók szabadságait is biztosítani tudják valahogy, illetve a szükséges felújításokat is rendben elvégzik majd.

“A kicsik pedig ebből az egészből nem éreznek majd semmit, mindenki marad a csoportjával, és mindig ott lesz mellette a biztonságot adó, ismerős arc is”

– fogalmazott Farkas Anikó, aki azt is elárulta, hogy a gyerekeket ugyanabban a csoportban látják majd el, senkit sem ér majd hátrány vagy kellemetlen meglepetés, és mindenkire az ismerős nevelők vigyáznak majd.

A gyerekek a legjobb kezekben vannak

Nem lesz ez másképp az óvodákban sem – ezt már az újpesti Virág Óvoda vezetője, illetve az újpesti óvodák koordinátora ígérte. Palatinus Ildikó is arról számolt be, hogy a nehéz körülmények ellenére számukra is kellemes meglepetés volt, hogy megkapták az önkormányzattól az ígért támogatást:

“Természetesen nagy-nagy örömmel fogadta valamennyi közalkalmazott ezt a plusz juttatást, hiszen nem is számítottunk arra, hogy ebben a vészterhes időben nemcsak, hogy a fizetésünkhöz hozzájuthattunk teljes mértékig, de még plusz juttatást is kapunk. Nagy kedvezmény volt az is, hogy SZÉP-kártyára, illetve készpénzre is igényelhették a dolgozók, ez az ő döntésük volt.”

Palatinus Ildikó

Hozzátette, annak különösen örültek, hogy az önkormányzat gondolt a GYES-en, GYED-en és CSED-en lévő kollégákra is, és ők is megkaphatták a várt összeget:

“Ennek nemcsak munkaerőmegtartó hatása volt, de hogy visszacsalogassuk azokat a dolgozókat, akik pillanatnyilag nincsenek a köreinkben, illetve nem felejtették el azokat sem, akik nyugdíj mellett segítik ki a pedagógiai munkánkat.”

Önkormányzati siker

A Nyárindító Plusz Program sikeréről Déri Tibor polgármester is beszámolt a közösségi médiában. Újpest első embere külön hangsúlyozta, hogy ez az eredményes intézkedés csak az első lépés volt azon az úton, melyen elindult a városvezetés, és remélik, hogy a jövőben is fenn tudják tartani a programot.

Déri Tibor kiemelte, hogy

“összesen 969 fő kapott előző héten a mai napig bezárólag átlagosan bruttó 87.000 forintot jutalomként döntésének megfelelően készpénzben vagy cafeteria-juttatás formájában”.

, , , , , , , ,