Nyoma veszett az újpesti brókerügyben érintett cég szerződésének

  •  
  •  
  •  

Hirtelen nevet, székhelyet és ügyvezetőt váltott az újpesti brókerügy főszereplője, amelynek egy év alatt 133 millió forintot fizethetett ki jogalap nélkül a korábbi városvezetés. Hogy így volt-e, nem tudni, mert a cég szerződése tavaly ősszel valahogy elveszett a Városházán. Most előkerült.

Országos szintre ért a sajtóban csak újpesti brókerbotrányként emlegetett ügy. A Wintermantel-féle városvezetés idején játszódó történet ugyanis már nemcsak az újpesti Városházán, de az Országgyűlésben is terítékre került. Az eddig ismert részleteket Újpest országgyűlési képviselője osztotta meg a nyilvánossággal.

Varju László a parlamenti felszólalásában felidézte, hogy Wintermantel Zsolt korábbi polgármester 2018 januárjában kötött tanácsadási szerződést az XLS Consulting Kft.-vel (Cg. 13-09-207902) a kerület szabad pénzeszközeinek állampapírba történő befektetésére. A Magyar Nemzeti Bank 2018 szeptemberében a cég engedélyét visszavonta, a szerződés 2019 októberéig ennek ellenére érvényben maradt.

A közjegyző által felkért igazságügyi szakértő arra a megállapításra jutott, hogy az önkormányzat olyan állampapírok hozama után is fizetett jutalékot, amelyek már a szerződéskötés előtt az önkormányzat tulajdonában voltak, így értelemszerűen azokhoz a tranzakciókhoz ennek a megbízottnak semmi köze nem volt, miközben számára jutalékot fizettek ki. Az önkormányzat friss számításai szerint az XLS Consulting Kft. részére összesen 133 millió forintot, tehát egy év alatt 133 millió forintot fizettek ki, fizethettek ki jogalap nélkül.

Ahogy arról az Újpest Média is beszámolt, az újpesti képviselő-testület egy hattagú bizottságot állított fel az ügy részleteit tisztázandó. Az újpesti Fidesz úgy látja, az ügyet, ha egyáltalán van ügy, az igazságszolgáltatásnak kellene vizsgálnia, ezért nem delegált tagokat a bizottságba, amely Molnár Tibor vezetésével már munkához is látott.

Az Újpest Tv-nek nyilatkozva Molnár elmondta, hogy az XLS Consulting Kft.-vel kötött szerződést nem találták meg a hivatalban, a cégtől kellett utólag kikérni. Sőt, az is kiderült, hogy az önkormányzat szeptember 9-én kelt fizetési felszólítása után az XLS Consulting Kft. szeptember 21-én nevet, székhelyet és ügyvezetőt is változtatott – SCW Consulting Kft. néven működnek tovább.

Ha a szerződésnek a Városházán nyoma is veszett, a Varju László által emlegetett több mint százoldalas szakértői jelentés megvan, és annak alapos áttanulmányozása után a testület hamarosan újra összeül, hogy a következtetéseket is megtalálja.

, , ,