Összemosott hatáskörök: orvosszakmai kérdésekben is dönthetnek a kórházparancsnokok

  •  
  •  
  •  

Akármennyire is igyekszik tagadni Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, a belügy egyre nagyobb hatáskört szerez az egészségügy területén. A Pintér Sándor által kigondolt és koordinált kórházparancsnoki rendszer szereplői minden eddiginél szélesebb beleszólást kaptak az intézmények működésébe.

A Medical Online nyilvánosságra hozta Kásler Miklós legújabb, május 23-ai levelét, melyben az Emmi vezetője potenciálisan szerződésembargót rendelt el a piaci szereplők és az egészségügyi intézmények között. Utasítása értelmében:

május 23-ától a kórházak működését felügyelő kórházparancsnokok jóváhagyása szükséges, ha egy intézmény magántulajdonban lévő cégekkel, egyéni vállalkozókkal vagy magánszemélyekkel szeretne szerződést kötni valamilyen tevékenység elvégzésére.

Kivételt csak azok az esetek képeznek, amikor a biztonságos betegellátás érdekében ez elengedhetetlenül szükséges. Ekkor is kell hozzá a kórházparancsnok jóváhagyása, a végső szót pedig az operatív törzs mondja ki.

A cikk szerint a miniszteri utasítás értelmében az eredetileg az ellátáshoz szükséges kapacitások biztonságáról gondoskodni a kórházakba rendelt parancsnokok

orvosszakmai kérdésekbe is beleszólást kapnak.

Ezentúl ők dönthetnek olyan kérdésekben is, hogy indokolt-e egy szakorvossal új szerződést kötnie az intézménynek valamilyen ellátás biztosítására.

A másik problémás pont a miniszteri utasítással, hogy semmilyen módon nem kezeli a közvetlen életveszély elhárítását és a vis maior helyzeteket – mint például egy lélegeztetőgép hirtelen meghibásodása –, amikor kulcsfontosságú a gyors, bürokráciamentes, szakmai döntéshozatal.

A lépés azért is különösen érdekes, mert kormányzati részről a kórházparancsnoki szisztéma kapcsán eddig kínosan próbálták megőrizni a szakmaiság határait. Úgy tűnik azonban, hogy az irányítási jogkör szélesítése most fontosabbá vált, mint azoknak a kritikáknak az elkerülése, melyek szerint a kormány katonai vezetés alá helyezi a kórházakat.

, , , , , , ,