Öt pillér tartja az újpesti rezsitámogatást

  •  
  •  
  •  

Rendkívüli önkormányzati ülésen döntött a képviselő-testület arról, hogy az önkormányzat segítséget nyújt a rászoruló újpestieknek az elszabaduló rezsiszámlák elleni harcban. Az öt fő pilléren nyugvó intézkedéscsomag anyagilag és praktikus tanácsokkal is igyekszik segíteni a kerületben élőket.

Beszállnak a rezsibe

Perneczky László népjóléti alpolgármester javaslatára a kerületi szociális rendelet módosításával a települési támogatási formák közé bekerült az energiafogyasztáshoz nyújtott kiegészítő támogatás.

Perneczky László

Ennek célja, hogy a megnövekedett energiafelhasználási időszakban (november 1-je és április 30-a között) a lakhatással összefüggő energiafogyasztáshoz nyújtson kiegészítő támogatást a rászoruló családoknak. Ezt a háztartások jövedelmétől függően havi 10 és 16 ezer forint közötti összegben állapíthatják meg, ami a jelenleg igénybe vehető lakhatási támogatás összegének kétszerese.

Fontos, hogy a kiegészítő támogatás igénybevételét nem zárja ki az, ha a kérelmező jelenleg lakhatási támogatásban részesül.

2021-ben az önkormányzat 11 millió 555 ezer forintot utalt ki lakhatási támogatás jogcímen, 2022-ben ez az összeg eddig elérte az 5 millió 722 ezer forintot. A kiegészítő támogatás bevezetésével ez a ráfordítás várhatóan több tízmillió forintos nagyságrendre nő.

A felújításban sem maradunk magunkra

Az önkormányzat a lakóépületek felújítását pályázati úton elnyerhető, vissza nem térítendő, a lakóközösség által a felújításhoz igénybe vett pénzintézeti kölcsönhöz kapcsolódó törlesztési támogatással segíti, Czigler László alpolgármester javaslatára.

Czigler László

A társasházak felújításának támogatására vonatkozó rendelet módosításának célja, hogy az energetikai korszerűsítésekhez kapcsolódó felújítási munkálatok költségeihez nagyobb mértékben járuljon hozzá az újpesti városvezetés. Így segítenék elő az adott lakóközösséget terhelő fenntartási költségek csökkenését.

A korábbi rendelkezés szerint a törlesztési támogatás egy lakásra jutó havi mértéke a lakóközösséget terhelő, a lakóépületen belüli egy önálló ingatlanra eső havi törlesztőrészlet 60 százaléka, de legfeljebb lakásonként 1500 Ft/hónap volt. Most ez az összeg 2000 Ft/hónapra nőtt. A módosítás a már támogatott társasházakra, illetve új pályázókra is érvényes.

Az önkormányzat jelenleg 5395 albetétet támogat, amire idén 97 millió forintot irányoztak elő. A kamattámogatás növelésével ez az összeg elérheti a 130-150 millió forintot is.

Fókuszban az önkormányzati lakások

Mivel számos rászoruló önkormányzati bérlőnél működik elavult, nagy fogyasztású elektromos- vagy gázkészülék, az ő számláik a vártnál nagyobb mértékben növekedhetnek idén. Ennek megelőzése érdekében Trippon Norbert alpolgármester felkérte az Újpesti Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy vizsgálja felül az önkormányzati tulajdonú lakásállományt.

Eligazítanak a számlák és a spórolás világában

Sokak számára a mai napig gondot okoz a villany- és a gázszámla pontos értelmezése, illetve sokan nem ismerik azokat a korszerűsítési lehetőségeket, amelyekkel ingatlanjaikat energiatakarékosabbá tehetnék. Ezért szeptemberben az önkormányzat tanácsadási fórumot rendez, ami segít a rászorulóknak jobban eligazodni a kérdésben.

Helyben hasznosuló faanyag

A városvezetés jelenleg is dolgozik annak a javaslatnak a részletein, amely lehetővé tenné, hogy az újpesti közterületeken kiszáradt és ezért eltávolított fákat helyben, tűzifaként hasznosíthassák a rászorulók. A jelenlegi információk alapján az intézkedés legalább 53 újpesti háztartásnak jelenthet segítséget.

Eltérő fogadtatás

Amellett, hogy a testület a szükséges lépéseket egyhangúlag elfogadta, Nagy István, a Fidesz újpesti frakcióvezetője több formai és tartalmi kifogást is említett a szociális rendelet módosításával kapcsolatban, amely szerinte normavilágossági, jogbiztonsági és esélyegyenlőségi aggályokat vet fel.

Nagy István

A politikus kifejtette: a rendelet nem, vagy csak nehezen értelmezhető, ezért nem alkalmazható megfelelően, ami szerinte azt eredményezi, hogy olyanok eshetnek ki a támogatottak köréből, akiknek nem kellene.

Varju László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Varju László, Újpest országgyűlési képviselője ugyanakkor szeptember 15-ei sajtótájékoztatóján példaértékűnek nevezte az önkormányzat intézkedéseit, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány eddigi ígéreteivel ellentétben a távhőszolgáltatás díja is emelkedni fog idén. Szerinte ennek Újpesten különösen nagy jelentősége van, mivel

„az észak-pesti terület ellátásában több mint 54 ezer olyan lakás van, amelyet ilyen módon fűtenek”.

, , , , , , , , , , ,