Bár idén locsolókat nem fogadhatunk, a húsvéti asztalra a család számára is készíthetünk finomságokat.
Édes sütemények
Pudingos keksz: 25 dkg margarint, 25 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot 1 kávéskanál szódabikarbónával, 1 csomag vaníliás cukorral, 10 dkg pudingporral eldolgozunk. Kis golyókat tojás alakúra formálunk lelapítjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Villával mintázzuk a tetejét. 180 fokon 15 percig sütjük, ne legyen piros az alja! Többféle pudingot is használhatunk, akkor elosztjuk az elkevert puding nélküli hozzávalókat annyi részre, ahány félét szeretnénk sütni. Krémmel vagy lekvárral összeragasztva kínálhatjuk.
Sütőben sült fánk: 25 dkg lisztet, 10 dkg nádcukrot, 10 dkg olvasztott vajat, 2,5 dl tejet, fél csomag sütőport, 5 dkg darabolt aszalt gyümölcsöt, 1 citrom reszelt héját, csipet sót, 2 tojássárgáját simára keverünk. A felvert tojásfehérjét beleforgatjuk. Muffin formákba töltjük, és 175 fokon 15 percig sütjük. Tehetünk bele diót, csoki darabot is. Még forrón beleforgatjuk vaníliás cukorba, majd csokoládémázba, végül darált dióba.
Kókuszos, kakaós kevert: Hozzávalók: 3 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1,5 bögre víz, 0,5 bögre szőlőmagolaj,1 csomag sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 4 evőkanál kókuszreszelék, 3 evőkanál kakaó por.
A hozzávalókat összekeverjük, tepsibe öntjük. 180 fokon 25 percig sütjük. 15 perc sülés után megkenjük lekvárral a tetejét, majd készre sütjük.
Sós sütemények
Húsvéti csigák:
Leveles tésztát vékony, 20 x 10 cm téglalap alakúra nyújtunk, a lapokat megtöltjük a töltelékkel, hosszában felcsavarjuk, ujjnyi vastagra felvágjuk és sütőpapíron, tepsiben megsütjük.
- Tormakrém, sonka szelet, lapka sajt
- Tojáskrém, sonka szelet, mustár
- Sajtkrém, sonka szelet, ketsup
- Humusz, tofu, tormakrém
- Zöldségkrém, vega felvágott, mustár
A zöldségkrém lehet többféle is.
Lettner Annamária