Átadták az UTE egykori elnökéről elnevezett Szűcs János-díjat

  •  
  •  
  •  

Első alkalommal adták át az UTE egykori elnökéről elnevezett Szűcs János-díjat. A kitüntetést több kategóriában ítélték oda, díjazták az egyesület legjobb utánpótláskorú labdarúgóját, továbbá azokat, akik az elmúlt évben a legtöbbet tették az Újpesti Torna Egylet hagyományainak megőrzéséért.

Szűcs János (1885-1944)

Az UTE elnöki tisztét 1919 és 1925 között betöltött Szűcs János az újpesti sportélet egyik legnagyobb fejlesztőjének számít, elsősorban neki köszönhető a Megyeri úti stadion megszületése, emellett a nevéhez kapcsolódik az első magyarországi nyílt uszoda és Európa akkori legmodernebb kerékpárpályájának létrehozása is. A legendás sportvezető 1944 decemberében a holokauszt áldozataként hunyt el a bergen-belseni koncentrációs táborban.

Szűcs János leszármazottjai tavaly év végén döntöttek egy díj létrehozásáról, mellyel méltó emléket állíthatnak az egykori UTE-elnöknek. A díjat a tervek szerint minden évben Szűcs János születésének évfordulója alkalmából, február 25-én adományozzák oda.

A Szűcs János-díj első fődíjasa a 13 éves Sztojka Márk U14-es labdarúgó lett, akinek Őze István klubigazgató adta át a díszoklevelet. “Márk egyik legfontosabb erénye a foci iránti alázat, remek csapatember és csapatkapitány, sok gólt szerez, remekül tájékozódik a pályán, a csapat motorja. A család fanatikus Újpest-drukker, Márk bátyja is klubunk játékosa” – mondta a díjazottról edzője, Privigyei Ádám.

Szűcs János-díjjal tüntették ki továbbá Laszip Gábor sporttörténészt, az UTE történetének fáradhatatlan kutatóját. Posztumusz díjban részesült a decemberben elhunyt, újpesti születésű Ladányi János szociológus, aki öt év alatt öt kötetben, friss, új hangvétellel dolgozta fel Újpest és családja történetét.

ÚN

, , , , , , ,