Futni mindenki tud: de nem mindegy, hogyan! – Takács Balázst, az Újpesti Félmaratonok győztesét kérdeztük

  •  
  •  
  •  

Az újpesti futók számára ismerős lehet Takács Balázs neve, hiszen az atléta a kettőből kétszer nyerte meg az Újpesti Félmaratont. A fiatalember lételeme a futás, amely feltölti, ellazítja, és csodás élményekkel gazdagítja az életét. Takács Balázs azt is elárulta, hogyan érdemes felkerekedni futni. Mert hogy érdemes.

Hamarosan több futóünnepet is tartanak Újpest-szerte, hiszen április 27-én városunk is részt vesz a Futókörök Napja programján, a nemrég átadott Szilas Futókörnél teljesíthető a kihívás. Május 11-én pedig jön a III. Újpesti Félmaraton, amelyre április 30-ig nevezhetnek a futás szerelmesei. A korábbi kétszeres bajnok Takács Balázs azt ígéri, mindkét megmérettetésen ott lesz, hiszen kifejezetten kedveli ezeket a családias hangulatú futóversenyeket.

„Viccesen azt szoktam mondani, ahogy Farkas Bertalan volt az összes magyar űrhajós, úgy én nyertem meg az összes Újpesti Félmaratont. Nem szeretném megszakítani ezt a hagyományt, hiszen remek a terep, és nagyon jó a rendezés, nagyon tetszik, hogy kerékpárversenyt is tartanak, én pedig viszonylag kényelmesen futom le ezt a távot.” – mondta az Újpest Médiának.

A sportoló elárulta, hogy 2019 óta fut rendszeresen, előtte versenyszerűen frizbizett. Kisvártatva csatlakozott egy klubhoz, jelenleg pedig heti ötször edz, átlag száz kilométert fut egy hét alatt. Eddig ötször teljesítette a 42 kilométeres maratoni távot, s legközelebb Bécsben a 41. Vienna City Maratonon indul el. „Amellett, hogy imádok futni és könnyen is futok, az a legnagyobb motivációm, hogy fantasztikus tájakra jutok el a sport révén külföldön és belföldön egyaránt. Terepfutás során mindig rácsodálkozom az adott környezetre, vagy alkalmam van megnézni egy szép várost. Nincs óriási álmom, hanem arra vágyom, hogy minél több országban futhassak.” – mesélte Takács Balázs.

Azt is megkérdeztük a profitól, hogyan érdemes elkezdeni a futást, amely kétségkívül a legolcsóbb és a legrugalmasabb sportág, hiszen mindenki maga osztja be az idejét és energiáját. „Alapvető, hogy fordítsunk figyelmet a bemelegítésre futás előtt, majd a nyújtásra futás után. Ne kezdjünk óriási távval, szépen fokozatosan fussunk, s ha kényelmesebb, akkor nyugodtan sétáljunk közben. Helyszínnek válasszunk egy kényelmesen útba ejthető célpontot, Újpesten ideális a 800 méter hosszú Szilas Futókör vagy a Semsey Aladár parkban található rekortán. Érdemes tehát tömörített gumival ellátott felületen futni, de egy erdős terület, például a Farkaserdő vagy a Népsziget is csodálatos helyszín lehet. Öltözzünk fel megfelelően a futáshoz, akkor ideális a ruházatunk, ha egy kicsit fázunk a legelején. Ha kikapcsolódásra vágyunk, válasszuk a magányos futást, de az is rendben van, ha barátokkal együtt megyünk el kocogni, és beszélgetünk közben. Mivel futás során felfedezzük a saját testünket, eddig nem tapasztalt izomcsoportokat, ezért egészen biztosan izomlázzal is számolnunk kell. Ám mindez ne riasszon vissza, és legközelebb is húzzunk sportcipőt!”

Takács Balázs szerint az, aki nem akar saját kútfőből belevágni a futásba, bátran kérjen segítséget valamelyik futóegyletnél. Például érdemes becsatlakozni az Újpesti Futók Facebook-oldalhoz, ahol örömmel nyújtanak szakmai támogatást.

Besztercey Judit

, , ,