Telitalálat: lesz íjászközpont Újpesten, de nem a Farkas-erdőben

  •  
  •  
  •  

Az újpesti képviselő-testület október 29-én döntött arról, hogy megépülhet a Magyar Íjász Szövetség káposztásmegyeri központja. Ám a helyiek érdekeit és a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve a csarnokból és íjászpályákból álló komplexum nem az eredetileg tervezett helyen épül fel.

Eredményesnek bizonyultak a tárgyalások Újpest önkormányzata és a Magyar Íjász Szövetség között, így az önkormányzat által felajánlott cserehelyszínen létesülhet zöld íjászközpont. Ezáltal megmenekülhet a Farkas-erdő kéthektáros területe a fakivágásokkal együtt járó íjászpályák létesítésétől és várhatóan nem épül íjászközpont a Homoktövis utcai körforgalom melletti telken.

A Magyar Íjász Szövetség még az előző ciklusban, 2019-ben vásárolt telket a Homoktövis melletti sarki területen az Önkormányzattól, hogy ott állami támogatással íjászközpontot építsen. Azt is kezdeményezték, hogy a Fővárosi Önkormányzat több mint kéthektárnyi területet adjon 15 évi ingyenes használatba, hogy azon a jelentősen erdősült területen íjászpályákat létesítsen.

Ez már akkoriban is nagy ellenállásba ütközött. A helyi lakosság határozottan kifejezte azon véleményét, hogy nem szeretné, ha a területet beépítenék, a fákat pedig kivágnák. Ezzel az akkor még ellenzékben lévő, most már az új városvezetést képező politikai erők is egyetértettek, és tiltakoztak a beruházás megvalósulása ellen.

A választásokat követően befagytak a frontvonalak a felek között, az önkormányzat által elrendelt változtatási tilalom miatt nem kezdhették meg a beruházást. A Magyar Íjász Szövetség továbbra is szeretné megvalósítani terveit, valamint jelezte, hogy annak meghiúsulása jelentős károkat okozna a szövetségnél és a kivitelezőnél egyaránt, sőt, az ebben az esetben az állami támogatás visszafizetése is tetemes kárt okozna számukra.

Ezért Újpest Önkormányzata és a Magyar Íjász Szövetség az elmúlt egy évben számos egyeztetést tartott annak érdekében, hogy rendeződjön a helyzet, elkerülendő a vita végletes elmérgesedését, és a várható pereskedéssel együtt járó kockázatokat.

Mivel a megállapodás mindkét fél érdeke, a tárgyalások célja az volt, hogy a beruházás más helyszínen történjen. Újpest Önkormányzata ezért felajánlotta a Bőrfestő és Bőröndös utcák által határolt, Külső Szilágyi út mentén lévő villamos- és vasúti sín közötti ligetes, kevésbé fás területet, amely a Fővárosi Önkormányzattal közös tulajdonban van. Úgy tűnik, ez a megoldás mindkét fél számára megfelelő lehet. Így megmenekülhet a Homoktövis utcai körforgalom melletti sarki terület a beépítéstől, és a mellette lévő kéthektáros fával sűrűn benőtt terület.

Az új helyszín azt is lehetővé teszi, hogy a Külső Szilágyi út melletti villamossín, valamint a vasút közötti terület elinduljon a szabadidős, rekreációs fejlesztések útján. Nem mellékes, hogy az ettől délre lévő területen az önkormányzat szintén zöld fejlesztéseket kíván végrehajtani a jövőben, az úgynevezett Káposztásmegyeri Parkerdő megvalósítását. Ezáltal a két elképzelés nagyon jól kiegészítené egymást és szorosan összekapcsolódhatna.

Mindezek mellett a Magyar Íjász Szövetség felajánlotta, hogy a beruházás során figyelembe veszi az új városvezetés zöld irányvonalát, éppen ezért úgynevezett zöld íjászközpontot kíván létrehozni. Az épület gázenergia nélkül működne, továbbá jelentősen használná saját fenntartására a megújuló energiaforrásokat. A létrehozandó létesítmény Újpest lakosainak érdekeit is szolgálná, hiszen a szövetség köznevelési szerződést is hajlandó kötni az önkormányzattal.

Mindezekről a képviselő testület október 29-i ülésén döntött.

„Ma nagyon fontos döntés született, nagyon fontos választási ígéretet tartottunk be, megmentettünk egy területet, egy másikat pedig elindítottunk a fejlődés útján. Ezzel a döntéssel az önkormányzat, a lakosság és a magyar íjászközpont is nyerhet. Még persze hosszú út vezet a megvalósuláshoz,de úgy tűnik, hogy a testületi ülésen a képviselők jó pályára állították az íjászközpont ügyét.”

– mondta az Újpest Médiának a frakciószövetség egyik tagja.

(Fotók: Várai Mihály / Újpest Média)

, , , , , , ,