Lesz helye az íjászközpontnak és beindul az oltástámogatás Újpesten

  •  
  •  
  •  

Több fontos kérdésről is tárgyalt október 30-ai ülésén az újpesti képviselő-testület. Az ülés nem volt mentes az éles vitáktól és a politikai provokációtól, de konszenzusos döntések is születtek.

Telitalálat az íjászközpont új verziója

Az egyik legfontosabb fejlemény, hogy a kerület vezetésének sikerült a káposztásmegyeriek igényeit is figyelembe vevő koncepcióról megállapodnia a Magyar Íjász Szövetséggel a tervezett íjászközpont helyszínéről. Erről külön összeállításunkban olvashatnak bővebben.

Jön az Oltástámogatási Rendszer

A képviselő-testület megszavazta, hogy az újpesti családok a rotavírus és a meningococcus B típusú baktérium által okozott agyhártyagyulladás elleni védőoltás árának egy részét támogatásként kaphassák meg.

Az erről szóló vitában Nagy István, a Fidesz frakcióvezetője kifejtette, hogy szerintük az lenne az ideális megoldás, ha a támogatás alanyi jogon járna és a vakcinák teljes összegét fedezné.

Nagy István

Az előterjesztő, Déri Tibor polgármester válaszában kifejtette: a beinduló oltástámogatási rendszer jelen formájában csak kezdeti lépés. A költségvetésben erre a célra rendelkezésre álló 8 millió forintos összeget a jövőben a városvezetés emelni szeretné. Déri Tibor azt is hozzátette, hogy a Fidesz-Újpestért egyesületnek 9 éve volt, hogy ezt bevezesse.

Déri Tibor

A kerületben újdonságnak számító oltástámogatási programmal kapcsolatban Kanász-Nagy Máté népjóléti alpolgármester hangsúlyozta, hogy ebben is érvényesül a szociális rászorultság elve:

akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, azoknak az önkormányzat a teljes oltássorozatot fizeti.

A rotavírus elleni oltás hatezer, a meningococcus B elleni vakcina 22 ezer forintos támogatását végül egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Szociális lakbércsökkentés Újpesten

A városvezetés azt is fontosnak tartotta, hogy a koronavírus okozta súlyos gazdasági hatások közepette is segítse és támogassa az újpestieket, ezért 10 százalékos lakbércsökkentést hajtottak végre a szociális önkormányzati bérlakások esetében, amellyel enyhíteni szeretnék a leginkább rászoruló családok anyagi terheit.

Trippon Norbert

A képviselő-testület emellett felülvizsgálta a költségelven bérbe adott önkormányzati lakások bérleti díjait is.

Az úgynevezett költségelvű önkormányzati lakások így a jövőben is jellemzően a lakáspiacon elérhető piaci bérleti díjak töredékéért bérelhetők. Ez továbbra is jelentős kedvezményt jelent az ilyen módon lakást bérlők számára.

A hátrányos helyzetű gyermekek külön figyelmet kapnak

A képviselő-testület elfogadta Bedő Kata kultúráért, oktatásért, társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alpolgármester javaslatára az Újpest Gyermekeiért Jótékonysági Alap létrehozását, amely az önkormányzatnál korábban működő adománykezelő jótékonysági csoport helyett jön létre.

Az alpolgármester a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, hogy az alap kifejezetten a hátrányos helyzetű újpesti gyermekek esélyegyenlőségét hivatott elősegíteni.

Bedő Kata

Az alap számláján jelenleg 2 millió forint található, ami műanyagkupak-gyűjtésből származik.

Feszült órák Meseországban

Az ülés elején a Mi Hazánk kerületi szervezete a “homoszexuális propaganda” ellen tiltakozva molinókat feszített ki a teremben. A politikai provokáció apropóját a párt egyik alelnöke által nemrég ledarált, Meseország mindenkié című könyv szolgáltatta.

A Fidesz-frakció ezzel kapcsolatban egy olyan beadványt terjesztett a testület elé, amely megtiltotta volna a kiadvány használatát a kerületi önkormányzat által fenntartott bölcsődékben és óvodákban.

Nagy István

Hosszas vita után a képviselők arra a kompromisszumos megállapodásra jutottak, hogy

a jövőben a hasonlóan “szenzitív tartalmak” bölcsődei és óvodai alkalmazása előtt az intézményeknek ki kell kérniük a szülők és a szülői munkaközösségek véleményét.

A döntést a képviselő-testület ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el.

Trippon Norbert

Amiről még szó volt

A képviselők számos, kisebb jelentőségű ügyben is döntöttek.

A jobbikos Szabó Balázs kezdeményezésére Újpest szoborral tiszteleg Márai Sándor emléke előtt, születésének 120. évfordulója alkalmából. A műalkotást a Szent László tér északi csücskében állítják majd fel és novemberben avatják.

Szabó Balázs

Eldőlt továbbá, hogy a IV. kerület is részt vesz az Európai Unió LIFE Éghajlat-politika alprogramjában, ami alacsony széndioxid kibocsájtású, megújuló energiára épülő mintaberuházások újpesti megvalósulását támogatja.

Emellett az önkormányzat az illegális szemétlerakók felszámolását célzó belügyminisztériumi pályázaton is részt vesz majd. Ennek keretében Újpest vissza nem térítendő költségvetési támogatást kaphat arra, hogy felszámolja a kerületi tulajdonban lévő területeken kialakult hulladéklerakókat.

Gyász a városházán

Az ülésen egyperces néma felállással tisztelegtek az önkormányzat napokban elhunyt dolgozójára. A halál oka feltehetően a koronavírus, de ezt még nem erősítették meg.

(Fotók: Németh Péter)

, , , , , , , , , , , , , , , ,