•  
  •  
  •  

Kemény, jól járható, csúszásmentes és tartós, a víz számára mégis teljesen átjárható, úgynevezett TerraWay burkolat óvja ezentúl hat újpesti utca fáit a károsodástól úgy, hogy közben a gyökérzetük fejlődését is elősegíti. Az előremutató megoldásról dr. Trippon Norbert alpolgármester számolt be az Újpesti Naplónak.

„A TerraWay burkolat műgyanta és kavics, vagy kőzúzalék keveréke, amelyet kifejezetten járdák és kis forgalmú utak járófelületének fejlesztettek ki”

– fogalmazott az új burkolati eljárás kapcsán dr. Trippon Norbert.

Az alpolgármester maga is tesztelte, hogy mennyire csapadékáteresztő az új eljárással készült favédő rendszer: a kulacsából kiöntött vizet pillanatokon belül elnyelte a TerraWay és az adott fa gyökeréhez juttatta. Dr. Trippon Norbert azt is hangsúlyozta, hogy az összetömörített anyagok keveréke ugyanilyen problémamentesen engedi át a talajpárát, illetve a gyökérzet fejlődéséhez szintén nélkülözhetetlen oxigént. Ennek köszönhetően a helyi mikroklímát is kedvezően befolyásolja, mivel a fák környezete nappal kevésbé melegszik fel, éjszaka pedig jobban lehűl.

A TerraWay emellett a járdákat is biztonságosabbá teszi. Ezzel kapcsolatban az alpolgármester a Károlyi István utca példáját említette, ahol 26 fahelyet eddig fémrácsok védtek, ám ezek esős időben csúszóssá váltak, illetve könnyen beléjük akadt a biciklik, rollerek kereke, a járókelők cipője vagy járóbotja. Emellett könnyen szemetessé és koszossá váltak. Ezen az állapoton is segített az új burkolati technológia, hiszen a fahelyek már nem teszik szűkössé és csúszóssá a gyalogjárókat, amelyek így könnyebben takaríthatóvá váltak.

Újpesten eddig hat helyszínen – Perényi Zsigmond utca, Nádor utca, Mikszáth Kálmán utca, Thaly Kálmán utca, Rózsavirág tér és Károlyi István utca –, összesen 82 fahely kapott TerraWay burkolatot.

, , , , , , , , ,