Trippon Norbert: „Nem fér bele, hogy egy természeti kincset egy ingatlanspekuláció miatt teljesen tönkretegyenek”

  •  
  •  
  •  

Ahogy arról beszámoltunk, július 8-án az Óbudai Kutyás Egyesület szervezésében élőláncos demonstrációt tartottak az ezernél is több fa kivágásával fenyegető, Hajógyári-szigetre tervezett kormányzati vízügyi beruházás ellen. Az eseményen Újpest alpolgármestere, a Demokratikus Koalíció budapesti elnöke, Trippon Norbert is részt vett.

A védett természeti értékeket, ártéri fákat és az ottani állatvilágot veszélyeztető beruházással kapcsolatban Trippon Norbert kiemelte:

„A 18 milliárdos kormányzati terv mögött sejthető, hogy valamiféle ingatlanspekuláció és a sziget későbbi beépítésének a terve rejtőzik. Pedig ez a terület épp attól értékes, hogy egy természetes közeget biztosít a nagyvárosi emberek számára.”

Trippon Norbert

Az alpolgármester portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy ötszáznál is több demonstráló vett részt a tiltakozó akcióban, akik zömmel Óbudáról érkeztek, de a főváros több kerületéből, így Újpestről is többen fontosnak érezték, hogy jelenlétükkel erősítsék a megmozdulást:

„Újpestiként azért tartottuk fontosnak, hogy sokan részt vegyünk ezen az eseményen, mert a IV. kerületi városvezetés is egy zöldkarakterű önkormányzat, számunkra is fontos a fák és a természeti értékek megőrzése.”

Kiss László, Óbuda polgáremstere

Hozzátette: ezért is van az, hogy az újpesti vezetés minden évben nagyszámú fát fog ültetni a kerületben, zöld városközpontot alakítanak majd ki, illetve ígéretükhöz híven létrehozzák majd a káposztásmegyeri parkerdőt.

„Kiemelten fontos számunkra, hogy Budapest egésze egy élhető, zöld irányba fejlődjön tovább, ebbe pedig nem fér bele, hogy egy természeti kincset a maga érintetlen szépségével és értékeivel egy gátépítés és egy vélelmezhető ingatlanspekuláció miatt teljesen tönkretegyenek”

– fogalmazott Trippon Norbert, aki szerint ameddig a kormány le nem tesz a Hajógyári-szigettel kapcsolatos terveiről, addig

„folyamatos lakossági tiltakozásra számíthatnak”.

Az élőlánc

Kiemelte, hogy az óbudai és a fővárosi önkormányzat is mindent megtesz annak érdekében, hogy a természetkárosító beruházás ne valósulhasson meg.

„A budapesti zöldek részéről – pártállástól függetlenül – azért is fontos az erődemonstráció, mert minél nagyobb az ellenállás, annál nagyobb az esély arra, hogy meghátrálásra kényszerítsük a kormányt”

– mondta Trippon Norbert.

A demonstráción Kiss László, a III. kerület polgármestere egyébként tragikomikusnak nevezte a tervezett kormányzati projektet, mert szerinte olyan területre készül árvízvédelmi rendszer, ahol a tulajdonos – a kerületi és a fővárosi önkormányzat – nem tervez olyan beruházást, amit meg kellene védeni a Dunától.

(Fotók: Németh Péter)

, , , , , , ,