Újabb napelemes térlámpák és LED-es fénycsövek a kerületben

  •  
  •  
  •  

A zöld fejlődés nem áll meg városunkban Újpesten, a korábban már telepített 35 térvilágító oszlop után most újabb 13-at helyeztünk el két helyszínen.

“Tizenegy lámpát a Megyeri út-Homoktövis utca kereszteződésénél található Betyár kutyafuttatón, kettőt pedig a Víztorony melletti sétánynál telepítettek a szakemberek”

– mondta el Trippon Norbert alpolgármester a térlámpák üzembe helyezésekor, melyet Varju László országgyűlési képviselővel tekintettek meg.

Tavaly már felgyúltak a fények Újpest öt olyan helyszínén, ahol nem volt közvilágítás, vagy éppen nem volt az megfelelő. Valamint külön projektek keretében a József Attila utcai és a Sándor István parkba is telepítettek már napelemes térvilágító oszlopokat. Így már sokkal biztonságosabb és komfortosabb körülmények között sétálhatnak a lakók például a Bőröndös sétányon, a Görgey sétányon, a Széchenyi téren, vagy éppen játszhatnak a házi kedvencek a Kajla Kutyafuttatón.

Trippon Norbert és Varju László

A napelemes térlámpák saját, napelemről töltődő akkumulátorral rendelkeznek, melynek töltéséhez elegendő a szórt fény is. LED-fényforrással világítanak, garantált napfénymentes üzemidejük akár 300 óra is lehet. 10 év alatt darabonként kb. 2-3 tonnányival csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, és sötétedéskor automatikusan bekapcsolnak. Továbbá jól illeszkednek egy 21. századi, zöld város, Újpest utcaképébe.

De nemcsak a kültéren fontos Újpest Önkormányzatának a zöld technológiák használata, hanem az intézményekben is!

Az önkormányzat már tavaly lecserélte az Újpesti Szakrendelő régi és korszerűtlennek mondható világítását. A hagyományos izzókat modern LED-es fényforrásra váltották, melyeknek számos előnyük van. Többek között 1 W-ra vetítve sokkal több fényt biztosítanak, az égők nem tartalmaznak gázokat és higanyt, és sokkal hosszabb élettartammal bírnak, mint a hagyományos izzók. Ráadásul jelentős megtakarítás érhető el a működésükkel.

“Tavaly lecseréltük az SZTK teljes világítását korszerű LED-fény­csövekre, melyekkel az előzetes számítások szerint a világítás éves becsült áramfogyasztásában hozzávetőlegesen 60 százalékos csökkenés érhető el. Most pedig a szakrendelő után 3 óvodában és 1 bölcsődében is korszerű LED-es világításra váltottunk”

– teszi hozzá Trippon Norbert alpolgármester.

A Bőrfestő Óvodában, a Karinthy Frigyes Óvodában, a Csányi Tagóvodában illetve a Munkásotthon utcai Bölcsődében is már a modern LED-es technológia adja a fényt. Az összességében zöld és takarékos beruházás által ezekben az intézményekben jelentős, akár jóval 40 százalék feletti megtakarítás érhető el, ezért a programot tovább szeretnék folytatni az idén más újpesti intézményekben is.

, , , , , , , , , , , , ,