Újpest és állatvédelem: mindig kéz a kézben!

  •  
  •  
  •  

Folyamatos lendületben van Újpest önkormányzata, ha az egyik szívügyéről, az állatvédelemről van szó. Az újpesti állatvédelem ugyanis méltán vált országos szinten is elismertté. Az újpesti önkormányzat elkötelezett a kutyák, macskák és más állatok gondozása iránt, és együttműködik az Állatmentő Ligával és más szervezetekkel az állatvédelem érdekében.

Újpest önkormányzata számára prioritás az állatvédelem, a Városháza, az Adóigazgatási Osztály és a Klauzál utcában található közhasznú foglalkoztatási csoport is évek óta kutyabarát munkahely. Frissítő állomás is van az állatoknak, a munkatársak és az ügyfelek egyaránt bevihetik az állatokat.

A városvezetés egyedülálló kapcsolatot alakított ki a Budapest-szerte elismert, és legendásan újpesti kötődésű Állatmentő Ligával. Az egyik legújabb kezdeményezés az ivartalanítási kampány, amelynek keretében az önkormányzat és az Állatmentő Liga közösen vállalja az ivartalanítást olyan kutyáknál és macskáknál, amelyek gazdái nem tudják ezt megoldani anyagi okok miatt. Emellett a kóbor állatok is részesülnek az akcióban, amelyhez az önkormányzat jelentős összeget, 10 millió forintot biztosít.

Az állatvédelem terén elért eredmények között szerepelnek az állatok oktatására és gondozására irányuló programok is, amelyeket az Állatmentő Liga szervez az óvodások számára. Ezek a programok egészülnek ki a Barka Állatsimogatóval, amely révén a gyerekek nemcsak házi kedvencekkel, hanem haszonállatokkal is találkozhatnak.

Az önkormányzat és az Állatmentő Liga közötti partnerség további fontos eredményeket hozott, például egy ló- és haszonállat-szállító autó adományozását, valamint egy korszerű mentőautó és állatorvosi elsősegélynyújtó szoba létrehozását. Ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a bajba került állatok gyorsan és hatékonyan kapjanak segítséget.

Az újpesti állatvédelemhez kapcsolódó kezdeményezések nemcsak a városvezetés és az állatvédő szervezetek közös munkájának eredményei, hanem az aktív lakosság támogatásnak is köszönhetőek. Az adománygyűjtések és az állatvédelmi programokon való részvétel mind azt mutatja, hogy az állatvédelem mindenki számára fontos téma Újpesten. 2022 karácsonyán több, mint egy tonna táppal segített Újpest Önkormányzata: az állatvédők azon gazdák között osztották szét a tápot, akiknek nehézséget okoz az állatok megfelelő táplálása. Az adventi vásárok és az adománygyűjtés idején pedig lehetőség nyílik a kisállatok számára is adományozni. A tavalyi Kisállatok 1. karácsonyán pedig a rászoruló kisállatoknak és a gazdiknak is lehetett ajándékot hagyni.

Újpest Önkormányzata városunk híres állatotthonát, a Rex Kutyaotthon Alapítványt is segíti. Javában épül a Felelős Állattartás Háza a Rexnél: a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló országos állat- és oktatóközpont megvalósulását Újpest Önkormányzata 60 millió forinttal támogatja.

A főváros első családi mókus -és madárparkját is természetesen Újpesten hozták létre. A Mókaliget az Ugró Gyula soron tavaly májusban nyitotta meg kapuit.  Az újpesti városvezetés az Újpesti Állatmentő liga és a helyi „mókusos bácsi”, Pásztor László közreműködésével alakította ki a hangulatos Mókaligetet, s az ide érkező családok megfelelő körülmények között etethetik vagy csodálhatják az állatokat. Az apró ligetben rovarhoteleket és sün-házakat is kihelyeztek, így a Farkaserdő apró lakói közül mindenki békés menedékre lelhet itt. A madarak beazonosítását pedig külön információs táblák segítik.

A kutyafuttatók fejlesztése is jelentős lépés az állatok jólétének biztosításában. Újpest önkormányzata több új kutyafuttatót alakított ki különböző részein a városnak, biztosítva ezzel a kutyák és gazdáik számára a biztonságos és kényelmes környezetet Az újpesti önkormányzat által létrehozott kutyafuttatók nemcsak kényelmesek és biztonságosak, hanem olyan közösségi terek is, ahol a kutyák és gazdáik találkozhatnak, játszhatnak és szociális kapcsolatokat építhetnek. Ezek a fejlesztések nem csupán a kutyatartók életét teszik könnyebbé, hanem az állatok jólétének és boldogságának is jelentős mértékben hozzájárulnak.

Tavaly februárban a Homoktövis buszvégállomás közelében hoztak létre egy modern kutyafuttatót. Ez a terület korábban elhanyagolt volt, ám a tereprendezést követően mára modern és kényelmes környezet várja a négylábú barátokat és gazdáikat. A kerítés, padok, szemetesek és kutyaürüléktartók mellett különféle kutyajátékok és egyensúlyozó pad is helyet kapott, hogy a kutyák számára minél változatosabb élményt nyújtsanak.

Egy másik kiemelkedő projekt az októberben átadott Görgey úti kutyafuttató, amely Budapest legnagyobb, kerítéssel határolt kutyafuttatója több mint négyezer négyzetméteres területen terül el. A kerítéssel határolt kutyafuttatót három darab zsilipes kapuval, padokkal, kutyaürüléktartókkal és napelemes térlámpákkal szerelték fel, hogy biztonságos és komfortos környezetet biztosítson a gazdik és kutyáik számára.

Újpest Önkormányzata folyamatosan figyelembe veszi a lakosság igényeit és javaslatait, és aktívan részt vesz a kutyabarát kezdeményezések megvalósításában. Az újpesti állatvédelem sikertörténete és az állatvédelem iránti elkötelezettség példa lehet más városoknak és önkormányzatoknak is. Az állatok védelme és jóléte mindenki felelőssége, és az önkormányzatoknak fontos szerepük van abban, hogy biztosítsák az állatoknak megfelelő körülményeket és védelmet. Az újpesti példa azt mutatja, hogy a közösségi összefogás és az innovatív kezdeményezések révén jelentős eredmények érhetőek el az állatvédelem terén. A jövőben további hasonló kezdeményezésekre lehet számítani, amelyek még élhetőbbé és szeretetteljesebbé teszik Újpestet az állatok és gazdáik számára egyaránt.

BJ

, , , , ,