•  
  •  
  •  

Immár évtizedes hagyomány, hogy Újpest kiválóságait az Újpest Városnapok előestéjén díjazzák. A járványhelyzet miatt ugyan a Városnapokból idén csak a kulturális eseményeket tartják meg, de a díjátadó nem maradhatott el. Az Újpestért Díjak és az Újpest Önkormányzata Elismerő Oklevele mellett díszpolgárrá avatták a 99 éves Keleti Ágnes olimpiai bajnokot és Iványi János építőmérnököt. Déri Tibor polgármester díszbeszédben köszöntötte a város példaképeit, megköszönte a közösségért végzett munkájukat, pályafutásuk során elért eredményeiket.

A mai napon olyan embereknek fejezzük ki a hálánkat, akik mertek tenni, és tettek is a közjóért. Akik példát mutattak becsületből, hitből, emberi erőfesztítésből, akik kiválóságai Újpestnek. Olyan embereket díjazunk ma, akiknek érték az önfeláldozás, közösségünk tisztelete, a csapatmunka, akik a megszerzett elismerés mellett rendelkeznek kellő szerénységgel is. Olyan embereket díjazunk, akik kiállásukkal, tehetségük beteljesítésével, egy életen át tartó szorgalmukkal, életpályájukkal tanítanak bennünket – hangsúlyozta Újpest első embere.

A 2010 óta évente megrendezett Újpesti Városnapok nyitóeseményén az alábbi, Újpest Önkormányzata által alapított kitüntetéseket adták át ünnepélyes körülmények közt a Városháza dísztermében.

  • Újpest Önkormányzata Elismerő Oklevelek (Németh Antalné, Laszip Gábor, Lepke Cukrászda),
  • Újpestért Díjak (Dr. Hintalan Albert, Kocsis András Sándor, Rojkó Annamária),
  • Újpest Díszpolgára címek (Keleti Ágnes, Iványi János).

Újpest egyik legrangosabb eseményére a Polgármesteri Hivatal Dísztermében került sor, a koronavírus-helyzetre tekintettel korlátozott létszámmal. A korábbi kitüntetettek, prominens vendégek, továbbá a város vezetése jelenlétében avatták díszpolgárrá Keleti Ágnes olimpiai bajnokot és Iványi János építőmérnököt.

Keleti Ágnes – olimpiai bajnok tornász

Keleti Ágnes a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, aki a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka. Az 1952-es olimpián a talaj bajnoka volt, ezen kívül egy ezüst- és két bronzérmet nyert. 1954-ben átigazolt az Újpesti Torna Sportegyesületbe, majd ebben az évben felemás korláton világbajnokságot nyert. 1956-ban három szeren, talajon, gerendán, felemás korláton és emellett a kéziszercsapatban is olimpiai aranyérmet szerzett. Kiváló sporteredményeivel, többszörös olimpiai bajnoki, illetve világbajnoki címeivel, tornászképzésben és tornatanárképzésben nyújtott teljesítményével, tanárként, edzőként és versenybíróként teljesített szolgálatával öregbíti Újpest hírnevét.

Iványi János – építőmérnök

Az Újpesti Városvédő Egyesület elnökségi tagja, statikus építőmérnök lelkes lokálpatriótaként, az Újpesti Közművelődési Körben, az Újpesti Tervtanácsban, az Újpesti Városvédő Egyesületben és az Újpesti Helytörténeti Alapítványban betöltött szerepével, a kerület középületeinek és szakrális helyeinek felújítási munkálatainak támogatásával, városunk épített örökségéről szóló mintegy 50 nagysikerű előadásával és az általa vezetett helyi templomtörténeti sétáival öregbíti Újpest hírnevét.

Az újpesti polgárok megbecsülését jelképező kitüntetéséket idei évben a magyar szellemi, művészeti és tudományos élet, valamint az élsport jeles személyiségei vehették át.

Újpestért Díj

Dr. Hintalan Albert – szülész-nőgyógyász szakorvos

A Károlyi Sándor Kórház osztályvezető főorvosaként végzett áldozatos munkájával, a kerületben általa megvalósított családbarát szülészet megteremtésével, az Árpád Kórház egynapos sebészetének kialakításával, az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet Nőgyógyászati Szakrendelőjének vezetésével, gyógyítási tevékenysége mellett kutatómunkájával öregbíti Újpest hírnevét.

Kocsis András Sándor – kereskedelmi üzemgazdász, szociológus, a Kossuth Kiadó Zrt. elnök vezérigazgatója

A kiadó két évtizede történő vezetése mellett a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar UNESCO Bizottság, a Magyar Rádió Közalapítvány, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, a Nyugat Magyarországi Egyetem elnökségi és kuratóriumi tagjaként végzett tevékenységével, a Metropolitan Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem oktatójaként,

a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével és az Academy of Arts and Culture által adományozott Bölcsészettudományok Doktora címmel, 10 önálló művészeti kiállításával és 6 önálló kötetének megjelenésével, a város vezetését, civil szervezeteit, íróit, művészeit és a helyi közművelődést támogató lokálpatriotizmusával öregbíti Újpest hírnevét.

Rojkó Annamária – szerkesztő-újságíró

Az Újpest újság főmunkatársaként a városrész tudományos és kulturális életére fókuszáló figyelmével, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány, az Újpest Városvédő Egyesület és az Újpesti Közművelődési Kör munkáját támogató tevékenységével, az Újpesti Helytörténeti Értesítő szerkesztésével, a kerület múltjának feltáráshoz hozzájáruló három kötetével, köztük Az újpesti városháza története című alkotásával öregbíti Újpest hírnevét.

Újpest Önkormányzata Elismerő Oklevele

Németh Antalné – óvodapedagógus

Pályája elejétől újpesti óvodák munkatársaként és vezető helyetteseként lelkes munkásságával, a kerületi matematikai munkaközösség vezetői szerepvállalásával, Kiváló Dolgozói címével és Újpest Gyermekeiért Díjával, hosszú időre nyúló társasházi közös képviselői munkájával, életcéljaként az emberek segítésével, a gyermekek fejlesztésével és oktatásával öregbíti Újpest hírnevét.

Laszip Gábor – sporttörténész, helytörténész, kutató

Évtizedes helytörténeti kutatásaival és írásaival, Újpest sporttörténetének, az UTE, az Újpest Dózsa és az Újpest FC történetének kutatómunkáival, az Újpest Helytörténeti Értesítőben szerzői tevékenységével és cikksorozatával, a Rubicon történelmi folyóiratban megjelenő publikációival, az Újpest Család Vándorkupa szervezőbizottságában végzett tevékenységével öregbíti Újpest hírnevét.

Lepke Cukrászda – hagyományőrző cukrászat

A helyi tradíciókövető üzemeltetésével, újpesti gyökerű fagylaltreceptek alkalmazásával, újpesti helytörténeti újságok kínálatával, mintegy irodalmi kávéházi élményével öregbíti Újpest hírnevét.

, , , ,