Újpest önkormányzata nem vágatja ki nyárfáit

  •  
  •  
  •  

A Fővárosi Önkormányzat még 2017-ben határozott a Budapest területén, a fővárosi tulajdonú vagy kezelésű területeken található “vattafák”, azaz a termő kanadai nyárfák kivágatásáról. Az újpesti vezetés nem támogatja a több okból is erősen vitatható döntést.

Újpest Duna melletti területei és erdei gazdagok nyárfákban. Füzekkel vegyes erdősült területeink nemcsak a kerületi emberek számára adnak értékes pihenőhelyeket, hanem biológiailag aktív felületeik jelentős mértékű oxigén-termelő, széndioxid-megkötő és párologtató hatása miatt a száraz városi klímát kellemesebbé teszik.

Sűrű levélzetük segít a gyakori, hirtelen lezúduló csapadék elfolyási sebessége, ezáltal káros eróziós hatása mérséklésében. Ágaik közt számos madárfaj lel védelemre. Miért is vágnánk ki tehát azért a nyárfáinkat, hiszen termésük nagyjából 6-8 hétig kellemetlen, a szél sokfelé elhordja a lehulló vattaszerű csomóvá formálódó finom szálakat. ami így szinte mindenhol megtalálható.

A bolyhos termést eregető növények kivágatásának igénye évről-évre megjelenik a lakosság körében. Sokan azt hiszik, hogy a szálló, fehér “szöszök” allergizálnak, másokat egyszerűen az zavar, hogy tele vannak velük a közterületek, illetve adott esetben az ingatlanok is.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Tudni érdemes, hogy nemcsak ez a faj vattatermelő, hanem szinte minden nyár- és fűzféle nőnemű egyede is. A virágpor-allergiások számára kellemetlen a mogyoró, a kőris, a hárs és a nyírfa (és számos, főleg szél-porozta faj) virágzása – mégsem merül fel, hogy ezeket az egyébként egészséges fákat allergén hatásuk miatt ki kellene vágatni.

A fenti érveket megfontolva Újpest Önkormányzata nem csatlakozik a főváros szándékához. A 2017-es döntés idején, hivatalos fakataszter hiányában, még nem lehetett pontosan tudni, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában, avagy kezelésében álló területeken az érintett faj hány egyede tartozik, a kivágás milyen mértékű volna, illetve mekkora költséggel járnának a munkálatok.

A fakataszter azóta létrejött, de Budapest új vezetése egyelőre nem tervezi, hogy végrehajtja a kanadai nyárfák cseréjét.

Erre a részvételi költségvetés keretében lett volna lehetőség, ám ez a célkitűzés májusig nem kapta meg a szükséges forrásokat, így egyelőre nem tudni, mikor valósulhat meg, ha egyáltalán valaha megvalósul.

Annyi bizonyos, hogy az újpesti tulajdonú területek nyárfái terméseik miatt érintetlenek maradnak, azokon csak a szükséges egészségügyi vagy műszaki okok miatt szükséges visszavágási és ápolási munkálatokat végzik majd el a szakemberek.

, , , , , , , , ,