Uniós pénzből újul meg a IV. kerület árvízvédelme

  •  
  •  
  •  

Az Európai Uniótól az előző pénzügyi ciklusban kapott 3,8 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatásból kezdődhetett meg a fővárosi árvízvédelem észak-pesti szakaszának korszerűsítése – jelentette be Tüttő Kata főpolgármester-helyettes április 12-én, a Megyeri csárda melletti munkaterületen tartott, terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatón.

„A fővárosnak fel kell készülnie a szélsőséges időjárási jelenségekre, így például az árvizekre is. Ha jön a víz, akkor meg kell tudnunk védeni az itt élőket és az ingatlanjaikat, vagyontárgyaikat”

– fogalmazott a munkálatokkal kapcsolatban Tüttő Kata. A főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy a magyar állami költségvetésből az elmúlt 10 évben nem jutott komolyabb forrás az árvízvédelem fejlesztésére. A mostani korszerűsítést az Európai Unió által az előző költségvetési ciklusban nyújtott 3,8 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatása tette lehetővé, akárcsak a budai oldalon zajló, hasonló beavatkozásokat.

Fotó: Tari Tamás / Újpest Média

„Ez a beruházás 35 ezer itt élő polgár védelméről szól, ennek az induló eleme, a meglévő közművek kiváltása látható most a Megyeri csárda melletti területen. Ezt követően épülhet meg az új védmű, amelynek tetején a jövőben az EuroVelohoz kapcsolódó kerékpárút futhat”

– fogalmazott Tüttő Kata.

A főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogy már tervezik a védelmi szakasz folytatását, ezért reméli, hogy a magyar kormány mielőbb egyetértésre tud jutni az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy a főváros a jövőben is megkaphassa a megfelelő árvízvédelemhez szükséges uniós forrásokat. Tüttő Kata arra is kitért, hogy a mostani beruházás szerinte tökéletesen példázza, miért hatékonyabb, ha az uniós támogatásokat a központi elosztás helyett közvetlenül az önkormányzatok kapják.

Fotó: Tari Tamás / Újpest Média

Kérdésünkre válaszolva a bejáráson szintén jelenlévő Déri Tibor polgármester elárulta, hogy az árvízvédelmi gát magasítása a tervek szerint még idén befejeződik. Kiemelte, hogy a munkálatoknak köszönhetően a környéken élők sokkal nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat, és külön örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Újpest is profitálhat az EU nyújtotta lehetőségből.

„Annál is inkább jó hír ez, mert mindannyian emlékszünk, milyen helyzetet teremtett Újpesten a 2011-es árvíz”

– emlékeztetett a városvezető.

Fotó: Tari Tamás / Újpest Média

További fejlesztési lehetőségként ő is említette az EuroVelohoz csatlakozó kerékpárútszakasz megépítésének lehetőségét, amelynek a tervezése már folyik, és amely a Megyeri csárdától egészen az Újpesti vasúti hídig futna a IV. kerületben, illetve folytatódna dél felé.

Fotó: Tari Tamás / Újpest Média

A beruházás kapcsán fontos kiemelni, hogy az olyan műszaki megoldással készül, amely a természetvédelmi adottságok, közműellátottsági, tulajdonjogi, valamint gazdaságossági és üzemeltetési szempontok figyelembevételével a fővárosi oltalom alatt álló Palotai-sziget természetvédelmi terület ártéri erdejét a lehető legkisebb mértékben érinti és csak az elengedhetetlen beavatkozásokkal bolygatja.

, , , , , , , , ,