Ünnepeljük együtt Újpest születésnapját!

  •  
  •  
  •  

Augusztus 27-29. között ünnepeljük Újpest alapításának 181. évfordulóját. Az Újpesti Városnapok keretében az önkormányzat nemcsak a város történelmi múltja előtt kíván méltó módon tisztelegni, de a tavalyi vírushelyzet miatt elmaradt rendezvénysorozatért is kárpótolni igyekszik a IV. kerület közösségét.

Változatos programokban és kikapcsolódási lehetőségekben senki számára nem lesz hiány. A lélekemelő múltidézésre, feltöltődésre és az önfeledt szórakozásra éppúgy lehetőség nyílik, mint az egészségünkkel való törődésre. Emellett a programok sem korlátozódnak kizárólag a Szent István térre.

Hétköznapi izgalmak

Sőt, már a városnapok hivatalos kezdete előtt lehetőség lesz ráhangolódni az újpesti értékeket bemutató programokra. Augusztus 25-én az Ifjúsági Házban nyílik meg Szőnyi Krisztina grafikusművész Egyensúly című, a harmónia törékeny állapotát körüljáró kiállítása. Augusztus 26-án este pedig az UP Rendezvénytéren veszi át a rivaldafényt a képzőművészet: Somos Zsuzsa festőművész és az Újpesti Duna-parti Évszakok pályázatra érkezett fényképekből nyílik kiállítás.

Az Ifjúsági Házban 26-án veszi kezdetét a vasútmodellek érdekfeszítő világába vezető utazás a 424-es Vasútmodell Klub rendezésében, amely négy napon át tart. Az iskolás csoportok 600, a gyerekek, a diákok és a nyugdíjasok 700, a felnőttek 800, a családok 2600 forintos belépő fejében ismerkedhetnek meg a vasút és a modellezés különleges kapcsolatával.

Pénteki zsongás

Augusztus 27-én délelőtt egy igazán méltóságteljes ceremóniával veszi kezdetét hivatalosan is a rendezvénysorozat: 11 órakor avatják fel ugyanis az 1946-1949-es görög polgárháború után Magyarországra menekült, szülői felügyelet nélkül érkezett gyerekek emléktábláját, akik közül többen is Újpesten leltek új otthonra.

Ekkor nyílik meg a városháza előtt a Károlyi-kiállítás, amely Újpest alapító családjának történetét és nevezetes tetteit mutatja be látványos formában.

Az Ifjúsági Házban véradással segíthetjük az arra rászoruló embertársainkat, a Polgár Centrumban pedig Lányi G. Csaba újpesti akvarell festőművész jubileumi életmű-kiállítása nyílik meg a nagyközönség számára. Az alkotó természetet és falusi hangulatokat megörökítő képei mellett külföldi útjairól származó emlékek és Újpest jellegzetes épületei is felvillannak majd a gazdag életút különböző állomásain.

Aki szemfüles, az már 18 órakor belehallgathat a pénteki, Szent István téri zenei főszereplő beállásába, 20 órakor pedig ténylegesen is a húrok közé csap a Margaret Island, ezúttal szimfonikus kísérettel, ami igazán különleges élménynek ígérkezik.

Így indul a hétvége

Az Ifjúsági Házban szombaton is az egészségé lesz a főszerep: 10 órától bőrgyógyászati szűrésen vehetünk részt a 117-es teremben. Fontos, hogy a lehetőséggel csak azok élhetnek, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

Ezen a délelőttön szentelik föl a Megyeri temetőben azt az új haranglábat, amely a IV. kerületben élők közadakozásából, az Újpesti Városvédő Egyesület és az önkormányzat bábáskodása mellett épülhetett fel.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Átadják az Újpesti Német Nemzetiségi Önkormányzat Nyár utcai székházánál a IV. kerületi németség történelmét és kultúráját bemutató német tanösvényt.

A központi programhelyszínen 11 és 16 óra között térzene szórakoztatja majd a kilátogatókat, illetve az Újpesti Egek Királynéja templom kapui is szélesre tárulnak az érdeklődők előtt: a templombúcsú és a plébániai nap keretében minden korosztály színes egyházi programokon, előadásokon, vetélkedőkön és játéklehetőségeken vehet majd részt. Vasárnap 10 órától pedig búcsúi szentmise és ünnepi agapé várja majd a lelki feltöltődésre vágyókat.

Szombaton 13 órától a cserkészek, a bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület, a főplébánia, a Habitat for Humanity és a Káposztási Családok Egyesülete gyermekprogramokkal várja a kicsiket és nagyokat, de a mozgás szerelmesei sem maradnak programok nélkül: a Sportos Újpest program keretei között a városháza melletti területen a közösségi sportokban próbálhatjuk ki magunkat.

A Polgár Centrumban 19 órakor az Újpesti Művészek Társaságának Szabadon című csoportos tárlata nyílik meg, amelyre a pályázók ugyan kötött témákban, de a maguk által választott technikákkal készíthetnek műveket, amelyek közül szakmai zsűri választja majd ki a legjobbakat.

Ugyancsak szombaton, 16 órától a Szent István téren az újpesti sport szerelmeseinek kedveznek a szervezők, Laszip Gábor és Csapó Zoltán Újpesti sportkrónikájának második, a Budapesti Dózsa Sport Egyesület 1965 és 1976 közötti történetét feltáró kötetének bemutatójával. A két szerzővel Somos András újságíró járja majd körbe a IV. kerületi sporttörténet izgalmas fejezetét.

Ezt követően a Face Team Akrobatikus Sportszínház különleges showelemekkel tarkított, a legkülönfélébb sportágakhoz kötődő labdazsonglőrködéssel brillírozó ügyességi bemutatóját izgulhatja végig a közönség.

Este hattól ismét a zenéé lesz a főszerep a téren. Ekkor alapozza meg az esti hangulatot a Midlife Crisis, majd 20 órától a könnyed, dinamikus tánczenével operáló New Level Empire fellépése koronázza meg a napot.

A vasárnap a családoké

Vasárnap a családok és a nemzetiségek állnak majd a rendezvénysorozat középpontjában. Fél 10-től a főtéren a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt lehetőségük lesz megismerkedni a hazai német, görög, roma, szlovák, örmény, lengyel és szerb kultúra zenei életével, gasztronómiájával, történelmi és kézműves hagyományaival.

A legkisebbeket bohócműsor, játszóház és bábelőadás várja délután, az érdeklődők előtt pedig a városházi séta keretei között tárulnak fel Újpest központi épületének rejtett szépségei. A modern táncos előadásokból sem lesz hiány, hála a Younity Dance Company és a Hipp Hopp Tánccsoport előadásainak. Öt órától pedig Kovácsovics Fruzsina gyerekkoncertjét élvezhetik a családok.

A nap folyamán betekinthetünk az állatvédők világába, és a Merende Műhely pedig egy igazi kemencés „bulira” hívja a legkisebbeket.

Vasárnap 18 órától az Újpesti Zsinagógát is érdemes lesz felkeresni: ekkor veszi kezdetét a hagyományosan nagy sikerű kántorkoncert, amelyen a Szegedi Szimfonikus Zenekar működik közre.

Ezen felül a városnapok teljes időtartama alatt mindenkit vár a Szent László téri Tűzoltó Skanzen is. A programok között a klímavédelem és az Újpest Kapuja projektsorozat is kitelepüléssel és tájékoztatókkal készül a látogatók számára.

Nem kellett nulláról indítani

“Mivel tavaly már gyakorlatilag startra készre szerveztük a városnapokat, amikor az utolsó pillanatban a járvány miatt le kellett mondani a rendezvénysorozatot, idén sokkal könnyebb dolgunk volt ezen a téren, hiszen ugyanazzal a repertoárral szolgálhatunk”

– közölte lapunkkal Bedő Kata.

A kultúráért, oktatásért, társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alpolgármester szerint a fellépők megtalálása tehát nem jelentett kihívást, a szervezői munka pedig idén is a megszokott, profi színvonalon zajlott.

Bedő Kata

Az önkormányzat arra készül, hogy több ezren is kilátogathatnak a városnapokra, és nem feltétlenül csak Újpestről, ami elsősorban a Budapest Parkot is megtölteni képes Margaret Island-nek köszönhető.

“Én is az ő koncertjüket, illetve a kiállítás-megnyitókat és a harangláb-szentelést várom a legjobban”

– árulta el az alpolgármester, hozzátéve: nagyon örül annak, hogy a tavalyi kényszerhelyzet után végre méltó módon, a járványügyi előírásokat betartása mellett is kellő önfeledtséggel ünnepelhetjük meg Újpest születésnapját.

Kell a védettségi!

A továbbra is fennálló járványügyi veszélyhelyzet miatt nem lehet teljesen ugyanolyan az ünneplés, mint két évvel ezelőtt. A hatályos jogszabályok alapján a programok többsége ugyan szabadon látogatható, de a koncertek számára elkerített területekre csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, amit a szervezők a helyszínen ellenőriznek. A felnőtt kísérővel érkező kis-, illetve fiatalkorúakra ugyanakkor nem vonatkozik a korlátozás.

, , , ,