•  
  •  
  •  

139 évvel ezelőtt, 1885. június 16-án alakult meg hivatalosan Újpesten, a Piac téri Iskolában az Újpesti Torna Egylet (UTE), mely 39 olimpiai bajnokot adott Magyarországnak.

Az egyesületet, mely Magyarország harmadik legrégebbi, ma is működő sportklubjának számít, helyi polgárok alakították meg az akkoriban mintegy 700 lakost számláló Újpest nagyközségben. Kezdetben az UTE a fiatal újpesti tornászokat tömörítette, mivel a testedzést a 19. század végén elsősorban a tornasport jelentette hazánkban.

A hivatalos zászlóbontásra 1885. június 16-án került sor a Piac téri Iskola egyik tantermében, ahol 20 lelkes ifjú kimondta az Újpesti Torna Egylet megalakulását. A tagság rövidesen 78 főre gyarapodott, ennyien fogadták el a klub jelszavát: Épség, Erő, Egyetértés. Az UTE első elnökének Goll János zenetanárt választották. Goll mellett Berényi Antal, Székely-Sonnenfeld Ábris és Ugró Gyula voltak az egyesület alapítói.

Hazánkban az UTE vezeti az olimpiai elsőségek rangsorát. 1932 és 2021 között 39 UTE-sportoló szerzett olimpiai bajnoki címet, köztük olyan klasszisok, mint Halassy Olivér, Keleti Ágnes, Gyarmati Dezső, Zsivótzky Gyula és Darnyi Tamás.

ÚN

fotó: Újpesti Torna Egylet /UTE/ (facebook)

, , ,