„Vadvirágos” ágyások a Tél utcai osztósávban

  •  
  •  
  •  

A Vadvirágos Újpest program keretében 1092 négyzetméteren ültetnek 78 féle növényt a jelenleg kopár Tél utcai osztósávban a következő két hétben – mondta el Trippon Norbert alpolgármester a helyszíni bejáráskor.

A korábbi években már elnyerték nemcsak a lakosság, de a városi beporzók, azaz például a méhek, pillangók, lepkék tetszését is a Pozsonyi, a Görgey és Megyeri úton, illetve a Homoktövis parkban és a Bőröndös sétányon létesített ágyások.

Ahogyan a szakrendelővel szemben létesített levendulamező is, melynek termését az Újpesti Szociális Foglalkoztató megváltozott munkaképességű dolgozói csomagolták be az újpestiek számára kis illatzsákokba.

Ráadásul az önkormányzat tavaly többek között ezzel a programjával nyerte el a Magyar Turisztikai Ügynökség Virágos Magyarország-pályázat Budapest Fődíját, a „legvirágosabb kerület” címet.

Virágok az út közepén

Most a program folytatódik Újpest egyik nagy forgalmú, ezért komoly környezeti terhelésnek kitett útszakaszán, a Tél utcában. A kertészmérnökök hamarosan só- és szárazságtűrő növényeket telepítenek ide, köztük számos őshonos növényt is, például fagyalt, csipkebokrot, kökörcsint, varjúhájat, árvalányhajat.

A szakemberek a kivitelezés során először talaj-előkészítési munkálatokat végeznek, majd ezt követően kerül sor a növények ültetésére.

A körülbelül két-három hétig tartó munkálatok alatt szakaszos forgalomszűkítésre kell számítani az erre közlekedőnek és az itt élőknek.

A területen jelentős mennyiségű kutyapiszok található, ezért az önkormányzat arra kéri a kutyatulajdonosokat, hogy

a jövőben ne sétáltassanak ebeket az osztósávban, mert azzal veszélyeztetik a növények megmaradását a leggondosabb fenntartási munkák mellett is.

Ugyanakkor az önkormányzat bízik abban, hogy az itt létesített vadvirágos zöldfelület is elnyeri a lakosok tetszését, ahogyan a korábbiak is. Nem is beszélve a városi beporzókról, hiszen a hosszú ágyás értük is van.

, , , , , , , ,