•  
  •  
  •  

Záporoztak a kérdések azon a fórumon, amit a kata felszámolása miatt tartott Újpest önkormányzata. A vállalkozói lét újratervezésének problémáiról és sarkalatos pontjairól dr. Halász Árpád cégjogász és Mándi László könyvelő tájékoztatta az újpestieket, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Fórum részéről Illyés Márton igyekezett támpontokat adni a bürokrácia útvesztőihez.

Az augusztus 2-án, az UP Rendezvénytérben tartott lakossági fórum minden volt, csak nem a száraz tények felsorolása. Szívbe markoló emberi sorsokkal szembesülhettek a résztvevők. Az egyik újpesti hölgy könnyek között kért tanácsot. Iskolai büfét üzemeltet a fővárosban, s– elmondása szerint – igencsak szerény körülmények között élő gyermekek járnak az iskolájába, egyszer sem emelt árat az utóbbi időben. Ám mivel katás volt, szeptembertől nem tudja elkezdeni a tanévet, holott jövő héten már rendelnie kéne az alapanyagokat. „Okosba” se tudja megoldani a cégforma megváltoztatását, mivel teljesen egyedül él, s nem tud kivel bt-t alapítani.

A hölgy, Ildikó miután szakszerű tanácsot kapott, ígéretet tett, hogy nyilatkozik az Újpesti Naplónak. Másnap azonban visszavonta az interjúját, mert tart a „bosszútól”. De megjelent, és kérdezett olyan is, aki az egyetem mellett volt katás vállalkozó.

Neki – a szakemberek szerint – mindenképp vissza kell adnia a vállalkozását. Az a GYES-en lévő hölgy se folytathatja a jelenlegi feltételek mellett a tevékenységét, aki a kisbabája mellett vállalt el céges fordításokat. A heti 40 órás, bejelentett állás mellett mellékállásban katázó is búcsúzni kényszerül a vállalkozásától, és több, nyugdíj mellett katázó is feltette kérdéseit, majd szakszerű választ kaphatott az önkormányzat által szervezett ingyenes tanácsadáson.

A szakemberek olyan sarkalatos kérdéseket jártak körül, hogy milyen adózási módokat érdemes választani a kata helyett, ki maradhat ősztől katás, és milyen emelkedett bérekre, kiadásokra lehet számítani az országgyűlés döntése után. Dr. Halász Árpád cégjogász kérdésünkre elmondta, olyan visszatérő kérdéseket kapnak az ügyfelektől, hogy miként lehet átalakítani a bt-t vagy az egyéni vállalkozást, és mennyivel kell többet fizetni az új adózási forma tükrében. A szakemberek osztják a közvélekedést, a jövőben biztosan szaporodni fog az a megoldás, hogy „mókolnak” majd a számlákkal, vagy számla nélkül, zsebbe fizetnek az elvégzett munkáért. A jogász úgy fogalmazott, hogy nincs mindenre megoldás az egykori katások számára.

„Nem elég az infláció és az instabil gazdasági környezet, a maradék jogbiztonságot is szétrombolják az alhasi vérbőségből meghozott jogalkotási döntésekkel.”

Dr. Halász Árpád

Mándi László mérlegképes könyvelő pedig azt javasolja, aki csak teheti, keressen meg kérdéseivel egy szakembert, mivel szinte mindenki elvérzik a jogszabályok és a számok sűrűjében.

„Nem őszinte beszéd azt mondani a törvényhozóknak, hogy itt csupán átstrukturálják az adót. Ez egyértelmű adóemelés. Azzal, hogy százezreket kilökök a katából, ami egy kedvező adónem számukra, a továbbiakban jelentős adóemelkedést eredményez az érintetteknek”

– osztotta meg vélekedését a könyvelő. A jogász azt is hozzátette, személy szerint nagyon méltatlannak érzi, hogy immár adócsaló bűnbakként állítják be azt a réteget, amelyik a jogszabályokhoz alkalmazkodva eddig mindig tisztességesen befizette az adóját.

A fórumon elhangzott, hogy a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány lehetőséget nyújt személyes, ingyenes konzultációra, az info@bvk.hu regisztrációt követően. Újpest polgármestere, Déri Tibor pedig azt tette hozzá, hogy a kata@ujpest.hu címen ugyancsak jelentkezni lehet ingyenes, katás tanácsadásra, amit az önkormányzat tesz lehetővé.

, , , , , , , , ,