•  
  •  
  •  

Bár reggel még csöpögött az eső, de ez senkit se hatott meg: 300 mindenre elszánt futó nevezett be a Második Újpesti Félmaratonra, hogy együtt teljesítsék a 21 kilométeres távot, vagy éppen ennek a felét. A két kerék szerelmesei pedig biciklire pattantak, hogy kerékpáron fedezzék fel a Farkaserdő szépségeit. Május 13-án ismét megmutatta Újpest, miért nevezik a legsportosabb városnak.

Rendkívül változatos „étlap” várta mindazokat, akik mozogni vágytak ezen a szombaton. A futás fanatikusai a félma­ra­toni, 21 kilométeres távot teljesítették, sokan pedig negyed­ma­ra­tont, 10,5 kilométert futottak. De volt minifutás is, amelynél 2 kilométer volt a penzum: ennél a távnál rengeteg gyerek is rajthoz állt, akár szülői kísérettel. A tájfutók megmérettetése után pedig – idén is – a kerékpárosoké volt a főszerep, hiszen rengetegen pattantak nyeregbe, és részt vettek a Kerékpáros Fesztiválon.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

De ne szaladjunk ennyire előre! A rajtcsomagok felvétele után Simon Szimonetta alaposan bemelegítette az atlétákat, majd 8 órakor mindenki nekivágott a választott távolságnak, az útvonalat természetesen frissítőpontokkal látták el. A rajtszámokra pedig idén is chipeket helyeztek el, hogy ellenőrizhető legyen, valóban megteszi-e a futó az adott távot. S miközben a sportolók kitartóan rótták a kilométereket, a kísérők a Budapesti Sportszövetség Moccanj program közreműködése révén „miniprogramokon” vehettek részt.

Kivonult a fesztivál egyik fő támogatója, az Euroapi Hungary Kft. is, a cég gyógyszer hatóanyag gyártással foglalkozik, az egykori Chinoin telephelyén. Diószegi Zsuzsanna ügyvezető igazgató elmondta, hogy a cég jelenleg 970 munkatársat foglalkoztat, s már csak azért is fontos volt eljönniük és támogatniuk a sportendezvényt, hiszen számos kollégájuk elindult a fél- vagy a negyed maratonon.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

A félmaraton másik fő támogatója a Schiller Autó Család volt. A patinás cég stratégiai és marketing igazgatója, Schiller Márk nem vette félvállról a rendezvényt, hiszen álomteljesítménnyel, 2 órán belül lefutotta a félmaratoni távot.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„Márciusban kezdtem újra hosszú idő után a futást, és most megdöntöttem a személyes rekordomat. Nincs ebben semmi titok: akarni és gyakorolni kell.”

A 10 és fél kilométeres negyed­maratoni táv női aranyérmese Dró­tár Katalin lett, aki 46 perc alatt teljesítette a penzumot.

„Újpesten még nem futottam. Nagyon elégedett vagyok a pályával: volt némi szintemelkedés, de tudtam aszfalton és a patak menti töltésen is futni.”

A férfiak közül Mátyus Csaba lett az első a negyedmaratonon, aki – káposztásmegyeri lévén – a „lieblingversenyének” tartja ezt a futást.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„Szeptemberben a második lettem, most sikerült elsőként célba érnem. Minden másnap edzek, körülbelül 20 kilométert futok, itt a Farkaserdőn.”

A negyedmaratoni távot Rácz Norbert önkormányzati képviselő is teljesítette, aki tavaly szeptemberben is célba ért ezen a távon.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Nem kellett sokat várni, és kisvártatva befutottak a félmaratonisták is, akik közül Takács Balázs ért be elsőnek, Balázs már másodjára nyerte meg az Újpesti Félmaratont. A sportember mindössze 1 óra 18 perc alatt futotta le a 21 kilométert!

„Míg tavaly több kört tettünk meg, de végig aszfalton, én jobban szeretem a szép, terepes tájat és a kevesebb kört.”

A női győztes a félmaratonon pedig Perjás Noémi lett, akinek csupán 1 óra 38 perc kellett a 21 kilométerhez.

„Csupán egy éve élek Budapesten, ez a legelső Újpesti Félmaratonom. Biztos vagyok benne, hogy a következőn is itt leszek.”

Míg a negyedmaraton első három helyezettjének Bedő Kata alpolgármester adta át az érmeket, a félmaratonisták nyakába dr. Trippon Norbert alpolgármester akasztotta az érmeket.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Aki ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, és ismét teljesítette a félmaratoni távot. Az alpolgármester ismert sportember is, ezúttal 2 óra 9 perc alatt teljesítette a 21 kilométert.

„Mivel nagyon régi hagyomány az Újpesti Futó- és Kerékpáros Fesztivál, őszintén örülök, hogy tovább tudjuk ápolni ezt a tradíciót. Csodálatos érzés volt megérkeznem reggel, és látni, hogy a szemerkélő eső ellenére milyen sokan álltak a rajthoz. Mivel magam is rendszeresen futok erre, javasoltam, hogy a patakparton is vezessen az út.”

A tavalyi félmaratonhoz hasonlóan idén is teljesítette a távot Varju László országgyűlési képviselő, aki elégedett volt, hogy idén is sikerült lefutnia ezt a távot.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

„Jelenleg 2 óra 20 perc körüli időt teljesítettem, de ebben benne van az, hogy terepen is futottunk. Tetszik, hogy ilyen változatossá vált a félmaraton új terepe, annak pedig különösen örülök, hogy Újpest ismét bizonyította, hogy sportos város vagyunk.”

A futók megmérettetése után a kerékpárosok következtek, a résztvevők között idén is megtalálhattuk Déri Tibor polgármestert, aki három lányával együtt pattant a nyeregbe. A kerékpáros fesztivált követően nem maradhatott el az ajándéksorsolás sem, amelynek fődíja két kerékpár volt. Az egyik kerékpárt egy olyan pedagógus nyerhette meg, aki aktívan részt vett a fiatal sportolók toborzásában. A másik biciklit pedig egy olyan boldog nyertes vihette haza, aki maga is futott vagy kerékpározott.

, , , , , , , , , , , , ,