A művészvilág „dream teamje” érkezik

  •  
  •  
  •  

Folytatódik a sikertörténet, az Újpesti Városnapok keretében látható legközelebb az UPódium immár második estje. Újpest irodalmi szalonjában ezúttal Udvaros Dorottya színművészt és Hrutka Róbert dalszerző-zenészt látja vendégül Juhász Anna irodalmár.

Sokan várják már a folytatását Hobo költészet napja alkalmából adott zenés estjének. Az UPódium második estjén, augusztus 25-én Udvaros Dorottya és Hrutka Róbert Majdnem Valaki című zenés estjének a dalai csendülnek fel az UP Rendezvénytéren. Ahogy az a Hobo-estnél, ezúttal is Juhász Anna, az est házigazdája beszélget a művészekkel a zenés produkciók között.

Az ismert irodalmár az Újpesti Naplónak elmondta, hogy reményei szerint akár különleges díszvendége is lehet az estnek, valószínűleg maga Bereményi Géza is megjelenik az UPódiumon.

Bereményi Géza

A Majdnem Valaki című zenés album 2015-ben jelent meg, kereken 30 évvel a legendás Átutazó című lemezt követően. A Majdnem Valaki hanganyagát Udvaros Dorottya, Bereményi Géza és Hrutka Róbert nagy találkozása inspirálta. A Kossuth-díjas színművésznő és a Kossuth-díjas Nemzet Művésze már évtizedek óta alkotói és baráti kapcsolatban állnak egymással. Udvaros Dorottya és Hrutka Róbert pedig egy Cseh Tamás-esten találkoztak, és olyannyira egymásra hangolódtak, hogy néhány hónapon belül megszülettek a dalok. Az Újpesten látható estnek tehát egyértelműen Udvaros Dorottya művésznő a múzsája.

Udvaros Dorottya

A dalok témáját „természetesen” ezúttal is a szerelem, a női és férfi viszony valamennyi árnyalata adja. A különleges esten egy kötetlen beszélgetés mellett csendülnek fel ezek a melódiák, amelyek – az Átutazó ’80-as évek világához képest – már ízig-vérig a XXI. század világát és témáit idézik meg.

Juhász Anna

Az est vezetője, Juhász Anna kérdésünkre elmondta, hogy a baráti beszélgetés során irodalmi kötődéseikről, személyes történeteikről és az alkotói folyamatokról is kérdezi majd a művészeket. A hagyományteremtő UPódium legelső rendezvényének Földes László Hobó volt a vendége április 7-én. Hatalmas sikert aratott ez a „programindító” zenés irodalmi est az újpesti kötődésű Kossuth-díjas művésszel. Az UPódium programjai azzal a nem titkolt szándékkal jönnek létre, hogy ismét felhelyezzék Újpestet a főváros irodalmi és összművészeti térképére.

„Annál is inkább, mivel Újpest ezer szállal kötődik az irodalomhoz, a zenéhez és a képzőművészethez”

– fejtette ki meggyőződését Juhász Anna.

„Best of Bereményi-estet hozunk magunkkal”

Az egyik legismertebb kortárs magyar zeneszerző és muzsikus, Hrutka Róbert játssza el saját dalait, és kíséri Udvaros Dorottya színművésznőt az UPódium soron következő, immár második rendezvényén. Az Újpesti Városnapok egyik kiemelt produkciójaként Udvaros Dorottyát és Hrutka Róbertet látja vendégül Juhász Anna „háziasszony”. S ha minden jól megy, maga Bereményi Géza is részt vesz a rendhagyó esten.

Hrutka Róbert zeneszerző elárulta az Újpesti Naplónak, hogy nemcsak a 2015-ben megjelent Majdnem Valaki című közös albumuk melódiái csendülnek fel, egy új dalt is bemutatnak Udvaros Dorottyával együtt az UPódium vendégei számára. Ismert: valamennyi dalszöveget Bereményi Géza szerezte, a dalokat Hrutka Róbert írta, s a legendás művésznő szerezte az inspirációt.

A szerző azt is elárulta, hogy még sosem mutatták be ebben a formában az est anyagát, a dalok és a beszélgetések egy teljesen új repertoárt alkotnak.

Hrutka Róbert

„Bár egyértelműen Dorottyáé lesz a főszerep, én magam is eléneklek két dalt. Közben pedig beszélgetünk, sztorizgatunk Juhász Annával”

– mondta a zeneszerző. Hrutka Róbert azt is hozzátette, hogy mély és bizalmas viszonyt ápolnak egymással az est résztvevői.

„Dorottya legalább két évtizede barátságban áll Bereményi Gézával, s mi is 20 éve jóban vagyunk a versek szerzőivel. Természetesen Juhász Annával is szoros a kapcsolata mind a négyünknek.”

Hrutka Róbert, aki rendszeres vendége az UP rendezvénytérnek, kifejtette, nagyon szeretne egyfajta emelkedett hangulatot és létállapotot létrehozni a koncerten.

„Bízom benne, hogy hatalmas lelki feltöltődéssel távoznak majd a nézők, számunkra mindenképp ünnep lesz ez a különleges esemény.”

, , , , , , ,