„Az nem lehet, hogy annyi szív hiába onta vért”

  •  
  •  
  •  

Két év kényszerű szünet után újra együtt ünnepelt március 15-én a kerület, Újpest a pandémia után végre együtt emlékezhetett meg az 1848-49-es hősökről. A verőfényes napsütésben a városvezetés koszorúkat helyezett el Lebstück Mária huszár főhadnagy sírjánál és Görgey Artúr honvéd tábornok, hadügyminiszter szobránál. A Deák Ferenc utcában található Petőfi-szoborhoz rengetegen érkeztek, hogy együtt gondolhassanak a hősökre és meghallgassák a városvezetés ünnepi gondolatait. Március idusán lovas huszárok, cserkészek és a Bem Néptáncegyüttes művészei, valamint a Kormorán együttes járult hozzá az emelkedett hangulathoz.

Elsőnek Újpest-Angyalföld országgyűlési képviselője, Varju László osztotta meg ünnepi gondolatait. A honatya beszédében elmondta: 1848-ban egy új korszak igényét formálták meg a forradalmárok.

„A szabadság friss levegőjére vágytak a Pest-budai ifjak”

– emlékeztetett a politikus. Varju László ünnepi beszédében többször is párhuzamot vont a márciusi ifjak és a hazájukat védő ukrán harcosok között. A magyar nép példátlan összefogása és szolidaritása a világ homlokterébe helyezte hazánkat akkor, amikor bekövetkezett az, amire senki se számított – mondta a honatya.

Varju László

“Soha nem a hatalommániás gaz döntéshozók esnek el a háborúban, hanem a hazájukra felesküdött katonák, civilek, gyerekek, férfiak és nők”

– osztotta meg érzéseit.

“Senki nem kérhet számon egy nemzetet azért, mert küzd a szabadságáért”

– mondta Varju László, aki emlékeztetett arra, hogy az 1848-as magyar forradalmat és szabadságharcot is az orosz erők bevonásával tudták vérbe fojtani Windisch-Grätz csapatai.

„1848 arra tanít bennünket, hogy sikerre csak összefogással számíthatunk. Hogy sok mindent másképp gondolt ugyan Kossuth, Széchenyi, Deák, és mindegyiket egyformán bírálta Petőfi. Sok mindenben nem értettek ugyan egyet nagyjaink, de abban igen, hogy szükség van a megújulásra, az igazságosabb magyar jövő megteremtésére, a magyar felemelkedésre és az ország sorsát jobbító vezetésre.”

A szónok arra is rámutatott, bár a forradalmat akkor vérbe fojtották, ám nem veszett el eszméje, amely tovább élt a nemzet szívében, a polgári fordulat, a modernizáció elérte Magyarországot.
A politikus emlékeztetett arra, hogy a márciusi ifjak révén végleg lehullott Magyarországról a feudalizmus béklyója.

Déri Tibor

Déri Tibor, Újpest polgármestere szerint amikor a huszonéves, vékonydongájú költő és barátai a Pilvaxban megfogalmazták 12 pontos követelésüket, a kor legliberálisabb, leginkább szabadságvágyó, a nemzetet a legmélyebb gyökeréig tisztelő szöveget vetettek papírra.

„Liberálisok voltak, mert a kiváltságok és a fenyegetések hálójából szőtt rendszert egy olyannal akarták leváltani, amely az emberi alkotóerőre, ezzel együtt a nemzet önerejére építi a jövőt. Meg akartak szabadulni az előjogok világától. Nem akartak cenzúrát.”

Bedő Kata és Déri Tibor

A városatya szerint „nem egy várban kuksoló, megközelíthetetlen, önmagát a saját talpnyalóival körülvevő, a magyar valóságtól elszigetelten élő vezetőt akartak. Követeléseik jelölték ki, hogy milyennek kell lennie egy modern nemzetnek. Megmutatták, hogy a modern nemzet nem lehet illiberális.”

Bedő Kata és Déri Tibor

„Itt, a kertjeink alatt azt csinálja a sokak által csodált, példaként tisztelt rezsim, amire már nemet mondtak a pesti srácok. És bár nálunk a márciusi ifjak is és a pesti srácok is nemet mondtak erre, mégis látjuk, hogy vannak köztünk olyanok, akik ma is cinkosai az illiberális őrjöngésnek.”

A kerület vezetője szerint fel kell ismernünk azt, hogy Európában szabadság nélkül létezhet ország és nép, de nem létezhet haza és nemzet.

Déri Tibor ünnepi beszédét követően Vadkerti Imre előadóművész, az Isten ujja megérintett című dalt énekelte el, Szűts István zeneszerző és előadóművész kíséretével. A zene után a versé lett a főszerep, hiszen Dóczy Péter színművész Szilágyi Domokos Héjjasfalva felé című versét hozta el az ünneplőknek.

A katartikus szavalat után a koszorúzás következett. Elhelyezte az emlékezés virágait az Önkormányzat részéről Déri Tibor polgármester és Bedő Kata alpolgármester asszony.

A Demokratikus Koalíció részéről: Varju László országgyűlési képviselő. A Demokratikus Koalíció újpesti szervezete nevében: Gonda Pál elnök és Czinke Sára önkormányzati képviselő. A Momentum részéről koszorút helyezett el: Szecsődi Tamás önkormányzati képviselő, valamint Batta Alexandra és Sulykos Kristóf. Az LMP részéről Kanász-Nagy Máté alpolgármester és Perneczky László önkormányzati képviselő. A Jobbik részéről koszorút helyezett el, Czigler László alpolgármester, Stefánka Zalán és Téglás Richárd. A Magyar Szocialista Párt Újpest-Káposztásmegyeri szervezete nevében Kövecses Janka és Gyimesi Erika koszorúzott. Az Újpesti Közművelődési Kör koszorúját Újpest díszpolgárai, Dr. Kőrös András és Dr. Somos András elnök helyezték el. Az Újpesti Zsidó Hitközség nevében Szerdócz Ervin főrabbi koszorúzott. Az Újpesti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattól Priszler Györgyné elnök asszony helyezte el a megemlékezés virágait. Az Újpesti Szlovák Önkormányzat részéről koszorút helyezett el: Óvári Éva elnökasszony. A Városvédő Egyesület részéről Szöllősy Marianne elnök asszony, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány részéről Iványi János elnök helyezte el az emlékezés virágait. A Megoldás Mozgalom részéről Endrédi István úr koszorúzott.

Kanász-Nagy Máté és Perneczky László

A március 15-i ünnepség befejezéseként a Kormorán együttes adott koncertet a Petőfi-szobornál.

Beszterczey Judit

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,