Az önkormányzat pénzadományokkal is segít a háborús helyzet rászorultjain

  •  
  •  
  •  

Szeretném kifejezni az újpestiek felé a köszönetemet és a hálámat. Mindannyiunkat nagyon büszkévé tesz az a szolidaritás és az az adakozási kedv, amelyet az elmúlt másfél hétben tapasztaltunk – fogalmazott Déri Tibor az újpesti képviselő-testület március 10-ei rendkívüli ülésén. A polgármester szavai azelőtt hangzottak el, hogy a városatyák megszavazták az Újpesti Humanitárius Alap létrehozásáról szóló javaslatot.

Példás segítségnyújtás

Déri Tibor a háborús helyzetben lévő ukránok megsegítésére gyűjtött adományokkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy az eddig összegyűlt készletek egy részét már el is juttatták Nyírbátorba, ahová a jövő héten érkezik meg a következő szállítmány. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyzet alakulása miatt az adományok egy részét egyelőre tartalékban tartják, mert “félő, hogy a szomszédunkban kialakult humanitárius válság hazánkra is nagy hatással lesz”.

Déri Tibor

Pénzügyi adományokkal is segíthetünk

Trippon Norbert gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester is megerősítette, hogy az újpesti tárgyi adománygyűjtés nagy sikerrel zajlik, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet megkívánja a pénzbeli segítségnyújtást is:

“Vannak olyan, komoly tapasztalattal rendelkező karitatív szervezetek, amelyeknek közvetlen pénzügyi támogatást is nyújthatunk, ezzel is enyhítve a határon inneni és határon túli humanitárius válságot.”

Elárulta, hogy a felülről nyitott humanitárius alap forrásait – 20 millió forintos keretösszegben – részben az önkormányzat költségvetése, részben a jogi és természetes személyek jövőben beérkező pénzügyi adományai biztosítják. Utóbbiak adománynak minősülő pénzügyi támogatások, amelyekkel a karitatív szervezeteknek természetesen átlátható módon kell elszámolniuk, és amelyeket kizárólag a tényleges segítségnyújtás céljaira használhatnak fel.

Trippon Norbert

Trippon Norbert hozzátette, hogy az önkormányzat számlavezető pénzintézete biztosította, hogy a humanitárius célokat szolgáló utalásokat tranzakciós és egyéb illetéktől mentesen bonyolíthatja majd a helyhatóság.

Kiemelte azt is, hogy Bedő Kata kultúráért, oktatásért, társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alpolgármester, illetve Czigler László várostervezésért, közbiztonságért és rendészetért felelős alpolgármester a javaslat benyújtóiként már több, Ukrajnában tevékenykedő segélyszervezettel is felvették a kapcsolatot.

A menekültek szállásadóit is támogatni kell

Szabó Béla, fideszes képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a IV. kerületbe is érkeztek ukrajnai menekültek, és hosszabb távon azokat is segíteni kellene, akik szállást adnak számukra, mert ez a segítségnyújtás nem várt anyagi kiadásokkal jár.

“Azt javaslom, hogy egyfajta gyorssegélyként Újpesten is maradjon ebből az összegből, hiszen ez a segítségnyújtás terén szintén nagy tapasztalatú önkormányzat, ahol jó helyen vannak a pénzek”

– fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Czigler László

Reakciójában Czigler László alpolgármester örömét fejezte ki az építő jellegű javaslat kapcsán, és egyetértett abban, hogy az újpesti civil szervezeteket és magánszemélyeket is támogatni kell abban, hogy segíteni tudjanak.

Négy segélyszervezet kap pénzt

Az alpolgármester arra is kitért, hogy a segélyszervezetekkel folytatott megbeszéléseknek egy komoly tanulsága volt, ami a humanitárius alap létrehozását indokolta:

tárgyadományok terén úgy tűnik, hogy jelenleg jól állnak, önkéntesekből és anyagi hozzájárulásból azonban annál kevesebbel rendelkeznek, pedig ezek is fontosak lennének.

“Ezen kíván segíteni az újpesti önkormányzat”

– fogalmazott Czigler, hozzátéve:

  • a Magyar Vöröskereszt,
  • a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet,
  • az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány és
  • a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület részére

egyenként 4 millió forint támogatást ajánlanak fel, a fennmaradó összeget pedig újpesti segélyszervezetek részére ítélik majd oda, mivel

“nem tudjuk, meddig húzódik majd el a válság, és itt helyben hányan szorulnak majd emiatt közvetlen segítségre”.

Czigler László

A képviselő-testület a segítségnyújtáshoz szükséges javaslatokat elfogadta.

Ide várják az adományokat

Trippon Norbert alpolgármester közlése szerint, aki szeretne hozzájárulni az Újpesti Humanitárius Alaphoz, az

a 12010422-00208592-01100008 számlaszámra utalhatja a segítő támogatását.

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,