Az ötkarikás játékokon szurkolhatunk Péni István újpesti sportlövőnek

  •  
  •  
  •  

Péni István, az UTE versenyzője ezüstérmes lett a légpuskások viadalán a győri Európa-bajnokságon, ezzel a magyar sportlövő kvótát szerzett a párizsi olimpiára. A döntő után Péni István elárulta, miképpen élte meg, hogy párhuzamosan zajlott a verseny az ötkarikás részvétel jogáért és az Eb-érmekért.

A győri légfegyveres Európa-bajnokságon nyolc kvótát osztottak ki az idei párizsi nyári olimpiára, ezek közül egyet az újpesti színekben versenyző, Péni István itthon tartott. A huszonhét éves sportoló a hazai pályán szerzett Eb-ezüst után harmadik olimpiájára készülhet. István csak azt sajnálta kissé, hogy a kvóta biztossá válása után az aranyérem nem jött össze.

fotó: Várai Mihály

– A repülőjegyért, pontosabban a kvótáért jöttem Győrbe, és persze nagyon örülök az ezüstéremnek is. Az ellenfelekkel ismertük egymást, tisztában voltam vele, hogyan állok a párizsi indulás szempontjából. Az első lövésem hiba volt, a második öt lövésben viszont szépen, nagy tízesekkel mentem felfelé. Nem szerettem volna megállni, de amikor az olimpia biztossá vált, valamilyen szinten mégiscsak kiengedtem. Most már bánom, mert a megelégedésemmel az arany esélye elment – mondta az Újpesti Sportban Péni István, aki hangsúlyozta, nem akart a ranglistában bízni.

– Akartam azt az élményt, hogy versenyeredménnyel harcoljam ki a párizsi részvételt. Egyébként, – mondta az adásban mosolyogva – nekem volt a legtöbb drukkerem, a legnagyobb szurkolótáborom Győrben. Ugyanis ha kvótát szerzek, akkor a ranglistás helyem „felszabadul”, vagyis még lehet esélye másik magyar lövőnek is az olimpiára kijutni. Szerencsére sikerült „segítenem”, és így már nem kell Rióba utaznom. Tudom, sokan felkapják a fejüket a kijelentésemen, de el kell mondanom, hogy korábban hosszú heteket eltöltöttem a brazil városban – szerintem kicsit túlértékelt a hely – és most jól jön számomra, hogy itthon, már nyugodt körülmények között kezdhetem a munkát a rövid pihenésem után.

Péni István természetesen nem mondta el, milyen helyezést vár magától a párizsi olimpián. Mi, újpestiek sem akarunk terhet pakolni a hátára, de azért reménykedünk abban, hogy egy csillogó éremmel tér haza a francia fővárosból.

fotó: Várai Mihály

Van még esély

Péni István és Pekler Zalán mellett korábban már a légpisztolyos Fábián Sára is biztosította helyét a párizsi mezőnyben. A győri Eb-n közel járt a kvótához a pisztolyos Jákó Miriám és a puskás Mészáros Eszter is, de ők végül nem jártak sikerrel. Áprilisban Rio de Janeiróban rendeznek még egy olimpiai kvalifikációs versenyt, s ki lehet jutni az olimpiára a világranglistáról is.

Most nyugi van

Péni István 2016-ban és 2021-ben is indult olimpián, legjobb ötkarikás eredménye a Tokióban légpuskában megszerzett ötödik hely. A legutóbbi olimpia előtti eredmény jóslatokban Péninek nemzetközi szakértők két aranyat is prognosztizáltak, ám a felkészülésére rányomta bélyegét a magyar sportélet egyik legabszurdabb botránya. A történet hazai riválisa, Sidi Péter eltiltásával végződött, aki doppingszabotázzsal próbált megszabadulni Pénitől.

GG

, , , ,