Egyértelmű állásfoglalás: Maradjon Újpesté az SZTK!

  •  
  •  
  •  

A 2023. március 20-ai rendkívüli ülésén a képviselő-testület egyhangúlag támogatta, hogy a IV. kerület a saját fenntartásában és kezelésében kívánja tartani az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézetet. A kialakult vitában Varju László, Újpest parlamenti képviselője és Ungár Klára az intézmény ügyvezető igazgatója is felszólalt.

A rendkívüli testületi ülés összehívásának apropója az volt, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) március 24-éig kért állásfoglalást Déri Tibor polgármestertől és az önkormányzattól azzal kapcsolatban, hogy állami kézbe akarják-e adni az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet fenntartását és kezelését.

Jenei Zoltán, országos kórház-főigazgató azzal érvelt a levelében az állami kezelésbe vétel mellett, hogy az

„lehetőséget jelent a járóbeteg szakellátási feladatok hatékonyságának növelésére, a betegutak egységesítésére és a várakozási idő rövidítésére”.

Az újpestiektől vennék el a minőségi szolgáltatást

„Az elmúlt tíz évben a kormány tevékenysége folytán szakember- és forráshiány alakult ki az egészségügyben”

– fogalmazott felszólalásában Varju László országgyűlési képviselő.

A Demokratikus Koalíció politikusa szerint erre valamilyen választ kell adni, de a jól működő szakrendelők államosítása nem jó megoldás. Hangsúlyozta, hogy a már központi irányítás alá került intézményekben megfigyelhető a szakdolgozók további elvándorlása és a korábbiaknál rosszabb minőségű működés.

Varju László

Varju László szerint a központosítással az újpesti SZTK-ba befektetett eddigi összegeket is „elorozná” az állam, aminek „a legnagyobb kárát az újpestiek látják, tőlük veszik el a minőségi szolgáltatás lehetőségét és ezt teszik kockára”. Hozzátette: ő a parlamentben, illetve a tavaly év végén kezdett aláírásgyűjtéssel továbbra is tiltakozik az ellen, hogy a szakrendelő kikerüljön Újpest irányítása alól.

Hiányosságok, objektív akadályok

Nagy István, az újpesti Fidesz frakcióvezetője politikai nyilatkozatnak nevezte Varju szavait és a polgármester, illetve az alpolgármesterek által jegyzett, a szakrendelőt Újpest fenntartásában és kezelésében hagyó előterjesztést, amelyből azt hiányolta, hogy

„hogyan működött az újpesti szakrendelő 2011 óta, amióta átvette az önkormányzat?”

Azt is hiányolta továbbá, hogy az előterjesztésben nem esett szó arról, hogy az önkormányzat milyen mértékű állami támogatásból és mekkora önrészből finanszírozza az intézmény működését és fejlesztését. Kiemelte – utalva az Egészséges Budapest Program keretében befolyt támogatásra –, hogy az elmúlt időszakban jelentős állami források érkeztek az SZTK-ba.

Nagy István

Nagy István igaztalannak nevezte továbbá azt a vádat, miszerint a 2019 óta hivatalban lévő városvezetés egy XX. századi állapotú egészségügyet örökölt volna az elődjétől. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a szakrendelőben nem optimális az orvoslétszám, ám szerinte ennek nincs egyszemélyi felelőse, hanem „objektív akadályai vannak”, amelyek az ő népjóléti alpolgármestersége alatt is fennálltak. Ugyanakkor elmondta, hogy nem érti, miért hosszúak a várólisták az intézményben, és hozzátette: ezt a helyzetet kezelni kell.

Kifogásolta továbbá, hogy szerinte Ungár Klára politikai döntés következtében került az ügyvezető igazgatói pozíciójába, és maga is politizál, ami ebben a szerepkörben nem elfogadható.

Szerinte a szakrendelő önkormányzati kézben tartása nem pénz, hanem

„bátorság és az újpesti betegek felé vállalt felelősség kérdése”.

A város intézménye a városnál van jó helyen

Trippon Norbert alpolgármester válaszában rámutatott, hogy Újpest vezetése „ciklusoktól függetlenül a szívén viselte az SZTK sorsát”, és szerinte sok szakember munkáját dicséri, hogy az elmúlt években az intézményben egyértelmű fejlődés mutatható ki. Ezt követően felsorolta az előző ciklusban megkezdett és a jelenleg is zajló intézményi fejlesztéseket.

Hangsúlyozta:

„Az OKFŐ levelében felsorolt érvek, az állami egészségügyben eddig szerzett tapasztalatok alapján, sem az idő, sem a gyakorlat próbáját nem állják ki.”

Felidézte, hogy az intézmény 2011-es önkormányzati tulajdonba vételekor épp Nagy István mondta, hogy „a helyi önkormányzat gazdaságosabban, sőt nyereséggel tudná működtetni a szakrendelőjét”.

Trippon Norbert

Trippon Norbert úgy fogalmazott:

„Ilyen értelemben nincs köztünk vita abban a kérdésben, hogy az volna a szerencsés, ha a szakrendelő Újpest fenntartásában maradhatna és nem államosítanák.”

Kiemelte továbbá, hogy az önkormányzat vezetése nyitott az érdemi tárgyalásokra és egyeztetésekre, ugyanakkor azt kérte a Fidesz-frakciótól, hogy amennyiben az SZTK-t sikerül újpesti fenntartásban megőrizni, lobbizzanak azért, hogy emiatt se szakmai, se politikai retorzió ne érje se az intézményt, se a IV. kerületet a kormányzat részéről.

Leterheltség és orvoshiány

„A rendelési időpontok azért foglaltak, azért nincsenek szabad időpontok, mert nagyon sok a beteg, borzasztóan nagy a kereslet, ám kevés az orvos, szűk a kínálat. Napi 1700, havi 34 ezer ember jelenik meg a rendelőben. Ez egy százezer fős kerületben azt jelenti, hogy minden harmadik újpestivel találkozunk”

– fogalmazott a várólisták hosszával kapcsolatban Ungár Klára.

A szakrendelő ügyvezető igazgatója azt is elárulta: a betegek egy része nem jelenik meg a korában előjegyzett időpontokra, amiket így a sürgős ellátást igénylő betegek kapnak meg. A krónikus betegeket kezelő rendelésekkel kapcsolatban hozzátette: itt hosszú ideig eltartanak a kezelések, egy beteg nem egy alkalommal veszi igénybe az intézményt.

Ungár Klára (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A betegek torlódását Ungár Klára szerint az is súlyosbítja, hogy a diagnosztikai vizsgálatokat az országos tisztifőorvos utasítása alapján kijelölt kórházi keretek között kell elvégezni, ahol szintén jelentős várakozási idővel kell számolni, erre viszont az újpesti rendelőintézetnek semmiféle ráhatása nincs.

A vitát követően a képviselő-testület egyhangúlag amellett foglalt állást, hogy az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet a IV. kerületi önkormányzat fenntartásában és kezelésében maradjon.

, , , , , , , , , , ,